В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват

...
В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват
Коментари Харесай

Северна Македония гласува за нов президент

В Северна Македония 1 814 317 гласоподаватели през днешния ден ще гласоподават за нов президент на страната. Това са седмите президентски избори в РСМ и са с рекорден брой претенденти - седем. 

В 20-дневната предизборна акция, която в последните дни се припокри и с предизборната акция за парламентарните избори, Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица),  Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии „ Заслужава си ”) и Максим Димитриевски (ЗНАМ) организираха единствено един общ спор. Една от главните тематики в акцията бяха измененията в конституцията като изискване в преговорната рамка на страната с Европейски Съюз.

Гласуването ще се организира в 3480 секции в страната. Държавната изборна комисия е издала акредитации за 915 локални, 544 интернационалните наблюдаващи и 58 задгранични публицисти.

Изборният ден стартира в 07:00 ч. и приключва в 19:00 ч. локално време, а с решение на държавното управление денят е разгласен за неработен. 

За определен на първи кръг в президентските избори се счита претендентът, спечелил безусловно болшинство от общия брой вписани в изборния лист гласоподаватели. Ако това изискване не е изпълнено, двамата кандидат-президенти, които имат най-вече гласове, отиват на втори тур на изборите, който ще се организира дружно с парламентарните избори на 8 май.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР