В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват

...
В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват
Коментари Харесай

Северна Македония избира между седем кандидати за президент на страната

В Северна Македония 1 814 317 гласоподаватели през днешния ден ще гласоподават за избор на президент на страната. Това са седмите президентски избори в Северна Македония и са с рекорден брой претенденти - седем. 

В 20-дневната предизборна акция, която в последните дни се припокри и с предизборната акция за парламентарните избори в страната, Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица),  Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии „ Заслужава си ”) и Максим Димитриевски  (ЗНАМ) организираха единствено един общ спор, а една от главните тематики в акцията бяха измененията в конституцията като изискване в преговорната рамка на страната с Европейски Съюз.

Позицията на Гордана Силяновска остана неразбираема. В изявление за МРТ в навечерието на деня за размисъл тя уточни разновидностите " за решение на казуса с България ", което ще отвори договарянията на страната с Европейски Съюз. По думите ѝ " може да има решение на новата власт в България (и) на новите ръководещи в Северна Македония благодарение на новите управляващи в Европа за „ соломоновско решение ”, което може да бъде интерпретация на Договора за другарство и добросъседство, посредством анекс или различен документ към него, в което да бъде вписано, че разликите и несъгласията сред двете страни няма да бъдат употребявани за несъгласие от страна на България ". А другият метод съгласно Силяновска е „ представители от новия Европейски парламент или от Европейската комисия пред Европейски Съюз да обяснят, че България употребява въпроси, свързани с  идентичността, като изискване за участие на Северна Македония, с което нарушава правилата на Европейски Съюз ". Според нея " даже Екологичен потенциал може да стартира дело пред съда в Люксебмург, който пази европейското право, против България ", написа Българска телеграфна агенция.

Според Биляна Ванковска Договорът за другарство и добросъседство с България би трябвало да бъде денонсиран, както и договорът с Гърция, а страната би трябвало да одобри нова, гражданска конституция. За Максим Димитриевски конституционните промени би трябвало да бъдат признати, само че да влязат в действие откакто Северна Македония стане член на Европейски Съюз. Стевчо Якимовски счита, че страната може да сложи свои условия пред Европейски Съюз, а измененията в конституцията могат да се случат " откакто бъдат решени въпросите за езика, идентичността и  изказванията на България, че преди 1944 година македонците са били българи ". За Арбен Таравари са нужни гаранции от Европейски Съюз, че това ще бъде последното изискване пред Северна Македония, до момента в който съгласно Стево Пендаровски и Буяр Османи измененията в конституцията би трябвало да бъдат признати, с цел да бъде употребен „ отвореният прозорец ” за разширение на Европейски Съюз.

Гласуването за седемте претенденти за президент на Северна Македония ще се организира в 3480 секции в страната, а през вчерашния ден беше извършен вотът на 2571 жители, които са декларирали, че ще гласоподават в 31 дипломатически представителства на Северна Македония, както и заболели и немощни, лишените от независимост и жителите на старешки домове, като резултатите от гласуването ще станат ясни след края на изборния ден. Държавната изборна комисия е издала акредитации за 915 локални, 544  международни наблюдаващи и 58 задгранични публицисти.

Изборният ден стартира в 7:00 ч. и приключва в 19:00 ч. локално време, а с решение на държавното управление денят е разгласен за неработен. 

За определен на първи кръг в президентските избори се счита претендентът, спечелил безусловно болшинство от общия брой вписани в изборния лист гласоподаватели. Ако това изискване не е изпълнено, двамата кандидат-президенти, които имат най-вече гласове, отиват на втори тур на изборите, който ще се организира дружно с парламентарните избори на 8 май.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР