„Бебетата на мира“ в Северна Ирландия споделят истории за разделения Белфаст

...
В Северна Ирландия поколението, родено след споразумението от Разпети петък
Коментари Харесай

В Северна Ирландия поколението, родено след споразумението от Разпети петък от 1998 г., е известно като „бебетата на мира“. И все пак, 25 години след края на конфликта между националистите, които искат обединена Ирландия, и юнионистите, които искат да останат част от Обединеното кралство, травмата от The Troubles все още тежи върху по-младото поколение. |

В цяла Северна Ирландия 32 километра стени разделят предимно ирландски католически квартали от предимно британски протестантски.

Те са наследство от Размириците, тридесетгодишен конфликт между католически националисти и републиканци в полза на обединена Ирландия и протестантски юнионисти и лоялисти, исторически близки до британската корона. Споразумението от Разпети петък сложи край на по-голямата част от това насилие през 1998 г., като се предполага, че е поставило началото на ера на мир – въпреки това стените продължават да растат на брой и височина.

Екипът на FRANCE 24 ENTR се срещна с Катрин, 24, и Джоел, 22, които идват от различни общности. Докато растат, им се разказват историите на техните семейства, които са били от противоположните страни на конфликта и са наследили тяхното наследство.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР