В Северна Гърция унищожителните пожари се разрастват и взеха жертви,

...
В Северна Гърция унищожителните пожари се разрастват и взеха жертви,
Коментари Харесай

Пожарът в Гърция: Огънят взе жертви, стигна до границата с България

В Северна Гърция унищожителните пожари се разрастват и взеха жертви, наложи се евакуация. Пожарът към този момент е на няколко километра от границата с България наоколо до Маказа. Екипи на пожарната и горското през днешния ден бяха на обход в региона.

Изключително сложен е пожарът към Александруполис

Пожарът от Гърция към този момент е на няколко километра от границата с България наоколо до Маказа. Екипи на пожарната и горското през днешния ден бяха на обход в региона на връх Вейката, над кирковското село Чакаларово, от където предходната година влезе различен пожар от Гърция. Към момента преценката на службите е, че няма заплаха пожарът да се трансферира на наша територия. Пунктът Маказа работи и придвижването през него се прави обикновено и в двете направления.

Заради обстановката Европейският съюз изпраща нова помощ на Гърция за битка с пожарите. През последното денонощие са открити обгорени 19 тела, за които се допуска, че са на мигранти. А край Кавала са потърпевши двама огнеборци.

Огънят доближи до университетската болница в Александруполис, пациентите бяха евакуирани с ферибот

Най-тежко остава ситуацията към Александруполис, където стихията бушува към този момент 4-и ден. Евакуирани са още 8 селища покрай границата с Турция. Много пътища са затворени, появиха се и предизвестия да не се пътува в региона. Тази нощ в Александруполис бяха евакуирани и две лечебни заведения.

Болните, за които това е било допустимо, са прибрани вкъщи. Останалите са трансферирани на ферибот в пристанището, трансфорат в полева болница.

След като Гърция задейства европейския механизъм за гражданска отбрана, оттова изпращат 7 самолета, 1 хеликоптер, 20 пожарни коли и над 100 огнеборци. Задействана е и сателитната система Коперник.

Според гръцки медии един от пожарите е минал през боен полигон и е провокирал детонации. Друг е спрян на метри от военна база западно от столицата Атина.

63 пожара са зародили в Гърция единствено за последните 24 часа, а за последните 3 дни са изпепелени 40 хиляди хектара

В пламналите региони има и доста български туристи.

Свидетелката на случилото се споделя, че здравният център в региона е бил затворен и че не е имало кола за спешна помощ

Ситуацията е напрегната, само че към момента няма сигнали от наши сънародници, обявиха за bTV от консулството ни в Солун.

Слънцето над Ставрос, прикрито от облаци пушек съумява да снима с фотоапарата си фенът на bTV Йордан Пачеманов.

„ Преди малко направихме фотосите, тъкмо когато ви ги изпратихме, впечатли ни слънцето, видяхме, че хората снимат, беше блестящо алено “, сподели той.

Той дружно със брачната половинка си са на отмора в Гърция. Те са единствено на 80 км от Кавала. Разказват какво да видели по пътя.

„ Всичко беше изгоряло, обгоряло. Пушеци, имаше затворени пътища и автомагистрали “, описа Пачеманов.

Въпреки огнената буря туристите и локалното население не се поддават на суматоха, само че са в подготвеност за по-ранно прибиране при нужда.

Властите предизвестиха, че поради ситуацията могат да бъдат отваряни и затворени значими пътни сектори

Районът към Неа Перамос, Керамоти, Тасос и Кавала осъмна в червеникави облаци носещи сажди и пушек от настоящите пожари в Аленсандруполис. Въпреки това тук хората са относително спокойни и суматоха няма.

Наши сънародници към този момент не са търсили дипломатите ни в Гърция.

Консулът ни в Солун Антон Марков сподели още, че обстановката е напрегната, само че управляващите пробват да овладеят обстановката.

По тематиката работиха: Мариета Димитрова, Християния Червенкова и Йоанна Бончева

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР