В село Тутраканци, в което бе открито първото в страната

...
В село Тутраканци, в което бе открито първото в страната
Коментари Харесай

До момента в село Тутраканци са умъртвени 65 животни заради откритата африканска чума

В село Тутраканци, в което бе намерено първото в страната огнище на африканска чума по свинете, по човечен метод са умъртвени всички животни. Това заяви през днешния ден във Варна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Той посочи, че в началото се очаквало да бъдат умъртвени към 30 животни, само че те се оказали общо 65, защото има много нерегистрирани в обитаемото място. По думите му това е уязвимост за доста обитаеми места.

Акцията по умъртвяването на животните е завършила през днешния ден. Труповете им се загробват на място.

Министърът сподели, че паралелно с това от през вчерашния ден са подхванати дейности и селището е под забрана за придвижване на животни и скотски артикули. В същото време в селото се прави и стерилизация. Външни хора в селото не се позволяват, до момента в който не завърши дезинфекцията, изясни министърът. В трикилометровата зона има още едно обитаемо място, от което през днешния ден се вземат проби. Резултатите ще станат известни до ден-два.

В идващите дни вземането на проби ще продължи в 10-километровата зона. Формата на обезщетение на притежателите е по пазарни цени. Собствениците на нерегистрирани животни обаче не могат да получат такова обезщетение. Едно от подозренията за разпространяването на болестта е посредством фуражи, сподели още Порожанов. Той добави че поради болестта във вторник превантивно ще бъдат свикани щабовете в областите Русе, Силистра и Добрич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР