В село Трапище, област Разград, е установено първично огнище на

...
В село Трапище, област Разград, е установено първично огнище на
Коментари Харесай

Огнище на антракс в разградско село

В село Трапище, област Разград, е открито първично огнище на антракс при овце, заяви Българската организация за сигурност на храните.

Установена е гибелта на 7 овце в животновъден обект в селото. Взетите проби за лабораторни проучвания показвот съществуване на антракс.

Областната дирекция по сигурност на храните и Регионална здравна ревизия в Разград взаимно обследват случая.

Започнала е незабавна имунизация на всички възприемчиви животни в село. Вече е имунизирано цялото стадо от 600 овце в засегнатия обект.

В селото има общо към 1700 животни - 400 едри преживни животни, близо 1200 дребни преживни животни и 20 еднокопитни.

Забранено е клането и напредването им към и от територията на инфектираното обитаемо място на възприемчивите животни до приключването 14 дневния имунизационен интервал.

Предстои механично разчистване и стерилизация на постройките, пространствата, в които се отглеждат животни и оборудването, в това число и транспортните средства, влизащи и напускащи обекта по метод, гарантиращ заличаване на причинителя на заболяването.

До този миг животните в село Трапище не са подлежали на имунизация, тъй като в региона не е установено огнище на антракс в последните 50 години, се споделя в известието на Българската организация по сигурност на храните.

Антраксът е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта се популяризира основно от трупове на инфектирани и умрели домашни и диви животни. По хората се популяризира посредством контакт със инфектирани животни, инфектирана почва, месо и предмети, имали допир с натрупа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР