В село Лютидол дори масивната бетонна ограда на къщата на

...
В село Лютидол дори масивната бетонна ограда на къщата на
Коментари Харесай

След пороите в Северозапада - свлачища, разрушени пътища, села без ток и вода

В село Лютидол даже солидната бетонна ограда на къщата на Недка Грозева не устоя на водата и образувалото се свлачище.

" Две нoщи и два дни не съм спала и групирам водата. Първият етаж беше цялостен. Един мой братовчед пристигна да ми помогне, тъй като нямаше кой различен. С маркуч издърпахме водата. Постоянно групирам, само че продължава да се стича в кухнята, в мазето. Цял живот групирам за къща, с цел да пребивавам умерено като се пенсионирам. Природата ни побърка ", описа дамата пред bTV.

От " Гражданска отбрана " имат проект да се откопае част от двора и да се изправят панелите, посочи кметът Никола Николов.

След изобилните дъждове обстановката се е нормализирала, като възобновено водоподаването и електричеството, само че някои елементи на селото остават без вода.

Наводненията в Северозапада оставиха и хората от прилежащото мездренско село Ребърково без вода и електричество.

Освен водопроводната мрежа, опустошен е и единственият път от квартал " Ботулиновец " към селото. Така единствената връзка на локалните със света е тясна тревиста пътека.

" Нямаме достъп до парцелите си, нито ток и вода ", споделиха поданици на селото пред NOVA. По думите им това не е естествено злополучие, а наводненията са плод на човешка интервенция. Местните упорстват да се почисти коритото, с цел да могат да стигнат безпроблемно до къщите си.

Кметът на Ребърково уточни, че първо би трябвало да се построи пътят, а по-късно и да се възвърне електричеството.

" Очакваме институциите да си свършат работата. Реката е забентена, защото хвърлят камъни в коритото - то не е чистено доста дълго време ", споделят в Ребърково.

Почти всички села на територията община Георги Дамяново са потърпевши от изобилните превалявания. Десетки са наводнените къщи и дворове, има свлачища, сподели кметът Нина Петкова. Благодарение на помощта на Областното пътно ръководство, Пожарната и локални аграрни компании няма потърпевши хора.

" В селата Каменна Рикса, Чемиш и Видлица - много изобилен дъжд, провокира повишаване на водата в речното корито. Има на няколко места свлачища на брега, на речното корито, което съвсем е стигнало до общинския път, който минава там. В Гаврил Геново има 6-7 къщи, на които и дворовете, и къщите бяха потопени във вода. Над Меляне реката се е разляла, само че единствено в аграрни парцели. В Говежда има също много къщи наводнени. В Дълги дел - проблеми с къщите и с наводнения в дворове. Там на едно място има също срутване от брега на речното корито ", описа кметът.



И през днешния ден над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд тук-там ще превали и прегърми, сочи синоптичната прогноза.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР