В село Искра ще вдигат паметник на родолюбецаСлънчевата зала на

...
В село Искра ще вдигат паметник на родолюбецаСлънчевата зала на
Коментари Харесай

Народът се прости с проф. Божидар Димитров

В село Искра ще подвигат монумент на родолюбеца


Слънчевата зала на Националния исторически музей през целия ден посрещаше стотици хора пристигнали да се поклонят пред тленните остатъци и делото на огромния българин и патриот националния професор Божидар Димитров. Той умря ненадейно на 1 юли пред дома си – единствено на 72 години. Черното знаме беше спуснато пред входа на музея, ръководен от него повече от 11 години и който историкът сътвори благодарение на съидейници, сътрудници и другари. Точно в 10 ч. отвориха вратите му за всички, пристигнали да почетат паметта на най-сладкодумния повествовател на истории от историята.
 img_6591  img_6586  img_6437  img_6385  img_6395  img_6400  img_6414  img_6419  img_6423  img_6433  img_6441  img_6451  img_6461  img_6467  img_6470  img_6487  img_6501  img_6516  img_6535  img_6549  img_6541
Пред ковчега на Божидар Димитров върволицата от хора не спираше – с изключение на политици и негови сътрудници и другари, с цветя пристигнаха доста елементарни хора, които не криеха сълзите си. „ Много го обичах, постоянно го слушах с огромно наслаждение, за мен той е е индивидът, който пазеше със зъби и нокти националния ни дух “, сподели пред „ Труд “ стара жена с бастунче, подкрепяна от внука си – показа се единствено като „ родолюбка “.

Два часа пред бялата постройка на НИМ нервно пушеше и разговаряше с другари двукратният ни олимпийски първенец Боян Радев, който беше един от околните другари на професора. „ Горд съм че 27-28 години работех дружно с Божидар, че бях близо до него и той до мен. Още по-горд съм и за това, което той направи в музея – една зала с мои неща, които подарих. Дано България роди още такива персони като него, тъй като те мъчно се раждат и мъчно се отглеждат. Накрая се пробваха да го огорчат и това ще тежи на съвестта на тези хора. “, сподели за „ Труд “ сподели Боян Радев.

Боксьорът Кубрат Пулев също бе пристигнал да си вземе последно довиждане с неговия добър другар. Пред публицисти той описа за запознанството си с него по време на акцията за събиране на средства за Голямата базилика в Плиска. „ Казвах му, че съм постоянно зад него – аз съм с вас за всичко същинско, каквато и родолюбива концепция да имате. Но той беше доверчив за политиката. Хората не би трябвало да си мислят, че парите са всичко. Това са преходни неща. Най-важното е да имаме дух и всички българи да живеят добре “. Това показа наскърбен пред медиите огромният състезател.

Сред първите, които пристигнаха на поклонението в Слънчевата зала бяха проф. Христо Пимпирев, депутатът Жельо Бойчев, проф. Михаил Константинов, Владимир Каролев. Огромен венец донесоха хора от карнобатското село Искра, които излязоха с самодейност да повдигнат монумент на Божидар Димитров. Преди 2 години той им оказал помощ да възстановят скъпа църква. Пристигнаха и столичната кметица Йорданка Фандъкова, както и ръководителят на Комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов – негов непосредствен приятел. Началникът на Военната академия ген.-майор Груди Ангелов, историците акад. Васил Гюзелев и Румен Манов, тв водещият Росен Петров, съидейниците му от Боянския клуб, представители на Ансамбъл „ Българе “, доста депутати също сведоха глави пред сътрудника и приятеля.

Семейството и най-близките на Божидар Димитров – измежду които брачната половинка Марта, дъщерята Мария, сестрата Мария, племенникът му Тодор и други одобряваха съболезнования. Паметни слова произнесоха министърът на културата Боил Банов, наследничката на Димитров на директорския пост в НИМ доцент доктор Бони Петрунова, зам.-председателят на комисията по просвета в Народно събрание проф. Станислав Станилов и други

През целия ден на пост пред ковчега му стояха трима представители на родолюбивото сдружение „ Гургулят “ – потомци, облечени в специфични униформи и развяващи флагове.

Огромната Слънчева зала бе цялостна с венци от всички огромни институции, от музеи и общини от цялата страна. Венци от Президенството, от премиера Бойко Борисов, от ръководителя на Народно събрание, от вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, от няколко министри, братя Диневи, Васил Божков, парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Оперативна програма, Министерство на културата, община Бургас, Съюза на архитектите и доста други.

Утре – четвъртък, в столичната църква „ Св. Седмочисленици “ сутринта от 10,30 ч. ще бъде осъществено опелото на проф. Божидар Димитров. По решение на фамилията на историка всички поднесени венци ще бъдат положени пред паметника на Васил Левски в София още през днешния ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР