В селекцията са били 170 лентиМоторът на режисьора Валентин Гошев

...
В селекцията са били 170 лентиМоторът на режисьора Валентин Гошев
Коментари Харесай

Филмът „Моторът“ взе голямата награда в Албания

В селекцията са били 170 ленти


„ Моторът ” на режисьора Валентин Гошев завоюва премия за най-хубав филм на деветото издание на интернационалния кинофестивал в Шкодра, Албания. 1200 кино лентата от 104 страни от 4 континента са изпратени за присъединяване в състезанието, като в селекцията влизат 170.

Фестивалът Anifest Rozafa има просветителска задача да увеличи интереса към киното в Албания и да подкрепи увеличението на детската и младежка публика в бъдеще. Категориите са за пълнометражни игрални и документални филми, включени са също филми за деца на разнообразни възрасти, студентски, както и такива, направени от деца.

„ Моторът ” споделя за любовен триъгълник сред младежи и техните взаимоотношения на фона на събития от Втората международна война. Действието се развива в село Бараково. Славчо живее там, Вили е от немската военна част, а Евелина е евакуирана софиянка. Момчетата са другари, само че след идването на Евелина двамата се влюбват в нея, като първо единият, а по-късно другият има преимущество по отношение на противника си.
 Режисьорът Валентин Гошев играе кмет в лентата Режисьорът Валентин Гошев играе кмет в лентата.
„ Историята е завладяваща, тъй като демонстрира по какъв начин другарството може да просъществува макар годините, дистанцията, без значение от превратностите на историческите събития ”, описа пред „ Труд ” Валентин Гошев. Голяма част от случките във кино лентата са действителни: „ На моменти има художествено претворяване от моя страна – присъединил съм жена, която в истинската история липсва ”. Освен режисьор, Гошев е и сценарист на кино лентата. Помощ за реализирането на плана получава от режисьора и сценарист Веселин Бранев, който е драматургичен съветник на сюжета. Самият Бранев по време на Втората международна война е бил на годините на героите и споделя спомените си, употребявани като хрумвания за развиването на персонажите във кино лентата.

В „ Моторът “ са вложени обилни средства за най-съвременна камера, костюми на героите, ретро коли. Финансова поддръжка за реализирането на плана режосьорът получава от Националния кино център, продуценти на кино лентата са ARS Digital Studiо. Млади и амбициозни артисти са в основните функции във кино лентата – Александра Радичева, Руди Евтимов и Димитър Ангелов. Не са професионални артисти, само че точно поради тяхната непрестореност режисьорът ги избира. Редом с тях играят Ицко Финци, Михаил Мутафов, Филип Трифонов, Гергана Кофарджиева. Самият режисьор Валентин Гошев също влиза в роля и играе кмета на Бараково.

„ Моторът ” е вторият пълнометражен филм на Валентин Гошев след „ Самотни сърца ” от 2007 година Той споделя, че режисурата и актьорството му нося т еднообразно огромно наслаждение. Любовта му към киното се заражда още в ученическите му години, когато взе участие в сценичен състав в родния си Благоевград. Завършва кинорежисура в НАТФИЗ в класа на професор Георги Дюлгеров. Сред по-известните филми, в които е взел участие като артист, са „ Писмо до Америка ”, „ Турски гамбит ”, „ Шменти Капели: Легендата ”, „ Чужденецът ”, „ Домашен арест ”. Гошев е един от режисьорите на телевизионния сериал „ Забранена обич ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР