В секи един собственик на кола страда от липсата на

В секи един собственик на кола страда от липсата на ...

Микрокола в опит да трансформира градската среда, но възможно ли е


В секи един собственик на кола страда от липсата на паркоместа и задръстванията, които са завладели градовете ни. А тук говорим за над 4,2 млрд. човека по света. Над 50% от пространството в европейските градове е заето от колите. Средно шофьорите в Ню Йорк и Париж прекарват по 230 часа в годината в търсене на място за паркиране, докато тази цифра в Лондон стига 270. Към статистиката може да добавим и почти 100 млрд. евро загуби, които носят задръстванията в градовете в ЕС, което е еквивалентно на 1% от БВП на Съюза. Към тези цифри може да се добива и фактът, че на градската мобилност в ЕС се падат 40% от СО2 емисиите.

Изхождайки от тези данни, израелската компания City Transformer има решение на проблемите. То идва под формата на двуместен градски модел, който може да променя широчината си от 1,4 м на 1 метър. Европейската си премиера чества на изложението в Мюнхен преди месец.

Технологичният стартъп твърди, че техният СТ1 (категория L7e) е първият в света ултра компактен електрически автомобил. Той предлага климатизиран затворен интериор за двама. Това, което различава този от останалите микроавтомобили, е способността му да променя широчината си, дори когато е в движение. Така неговата широчина може да стане едва 1 м (от 1,4 м), като по този начин на едно стандартно за ЕС паркомясто могат да паркират до четири СТ1.

Освен патентованата трансфомираща се е-платформа, този електромобил оставя минимален СО2 отпечатък спрямо конвенционалните автомобили, тъй като е направен от едва 1500 части, докато нормалните коли използват около 25000.

Тежащият 450 км модел може да развива до 90 км/ч (когато е в нормалната си широчина), като пробегът му e до 180 км (за батерия нищо не се казва). При бързо зареждане батерията му може да се „напълни” до 80% за 30 минути. Задвижващи са задните колела, като във всяко едно е вграден електромотор с мощност 10 к.с.

City Transformer казва, че приема предварителни поръчки на цена от 12 500 евро, като масовото серийно производство е планирано да започне през 2023 г. Въпросът е: може ли СТ1 (и подобните му) да навлезе масово, за да се опита да изпълни обещанието си, а именно – да промени градската среда и градската мобилност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите оти.

За още любопитно съдържаниепоследвайте страницата ни в.