В седмицата от 18 до 25 април в Индия са

...
В седмицата от 18 до 25 април в Индия са
Коментари Харесай

Това е само върхът на айсберга: Починалите с Covid-19 в Индия са поне 10 пъти повече

В седмицата от 18 до 25 април в Индия са регистрирани 2,24 милиона нови случаи на инфекции с ковид. Такъв голям брой болести не е имало до момента в нито една друга страна по света. И за последното денонощие броят на инфекциите е рекордно висок - регистрирани са 386 452 нови случая единствено за 24 часа. В рамките на една-единствена седмица от Covid-19 са умряли над 16 000 поданици на страната, което е съвсем двойно повече, в сравнение с в миналата седмица. А общият брой на жертвите от началото на пандемията е 200 000, броят на инфектираните - към 18 милиона.

Темповете на разпространяване на заболяването в Индия са необикновено високи и не престават да порастват. А специалисти даже считат, че действителните данни за смъртността от Covid-19 в страната са доста по-високи от публично съобщаваните.

Защо специалистите се съмняват?

" Шокиращите фрагменти с умиращи пациенти в колите за спешна помощ на Бърза помощ и труповете, изгаряни на клади отвън крематориумите и дори на тротоарите посред града, свидетелстват за това, че мащабите на нещастието са доста по-сериозни ", сподели пред Дъждовни води индийският доктор Ануп Сарая.

Сарая и други медици и специалисти допускат, че формалните данни за смъртността от Covid-19 в Индия са релативно ниски и не дават отговор на действителността. Наблюдатели настояват, че хипотетичните случаи на инфекции въобще не се включват в настоящите статистики, а като причина за гибелта се показват разнообразни хронични болести на пациентите.

Освен това съществува и съществено разминаване сред формалните данни за смъртността от Covid-19 и данните за осъществените кремации и погребения на умрелите. Последните неведнъж надвишават индикаторите, които биха могли да се чакат, споделя Гаутам Менон, професор по физика и биология в университета Ашока. " Действителното равнище на смъртността може би е 5 до 10 пъти по-високо от публично оповестеното ", споделя той.

Индийският вирусолог Шахид Джамил също допуска, че действителната смъртност от ковид е доста по-висока от оповестената. Той отбелязва и това, че огромният брой на провежданите проби за ковид в допълнение забавя регистрирането на данните. Докато преди резултатите от тестванията са били подготвени единствено за няколко часа, в този момент хората ги чакат с дни.

Джамил разяснява, че в случай че инфектираният с ковид почине преди да е получил резултата от теста, като причина за гибелта не се вписва Covid-19, даже и признаците на заболяването да са били напълно ясно изразени.

Проблемът се задълбочава и от неналичието на ефикасна система за регистрация на смъртните случаи в доста от индийските райони. Причината за гибелта рядко се открива от квалифицирани медици, заради което данните за смъртността от Ковид-19 не трябва да се одобряват за достоверни, настояват специалисти.

10 до 30 пъти повече жертви?

" Системата за регистрация на смъртните случаи в Индия е неприятна. Затова и държавното управление на страната не разполага с задоволително количество данни, които биха му разрешили да реагира по подобаващ метод на необятното разпространяване на вируса измежду популацията в селските райони ", акцентира вирусологът Джейкъб Джон.

Тъй като в Индия няма надеждна система за регистрация на смъртните случаи, формалната статистика за равнището на инфекциите и смъртността от Covid-19 отразява единствено данните, постъпващи от лабораториите на лечебните заведения.

Да се управляват данните за смъртността от Covid-19 отвън медицинските заведения сега е прекомерно мъчно. " Официалните данни за инфекциите от ковид вероятно са единствено върхът на айсберга. Като се има поради дребния брой проби, правени отвън огромните градове, вероятно ще се окаже, че действителните равнища на инфекции и смъртност са 10 до 30 пъти по-високи от публично оповестените ", допуска Викас Баджпай, академик от университета Джавахарлал Неру.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР