В Седмицата на любовта стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН

...
В Седмицата на любовта стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН
Коментари Харесай

Стартира вторият етап от Националната АНТИСПИН кампания

В Седмицата на любовта започва вторият стадий от Националната АНТИСПИН акция, оповестиха от Министерство на здравеопазването. Целта е повишение на информираността на младежите и хората в риск по отношение на методите на предаване и предотвратяване от ХИВ и други полово популяризирани инфекции.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в края на 2022 година близо 39 млн. възрастни и деца в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните е 1,3 млн. души, а броят на умрелите от болести, свързани със СПИН е 630 хил. 

Данните сочат, че в международен мащаб близо 76% от инфектираните с ХИВ лица получават антиретровирусна терапия.

За интервала 1986-2023 година (откакто в страната се води публична статистика) са регистрирани 4 301 носители на ХИВ. През миналата 2023 година 359 хиляди лица у нас са разбрали своя ХИВ-статус, от които новооткритите инфектирани с ХИВ са 253.

90,5% от тях показват като евентуален път на заразяване полов път, а 9,1%  - инжекционна приложимост на опиати. 4 пъти повече са мъжете с открита ХИВ зараза по отношение на дамите през миналата година. Най-голям брой на новозаразени лица са обявени във възрастовата група 30-39 година – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 година – 25% и възрастовата група 40-49 година – 23%.

Към 31 декември 2023 година общо 2 344 лица с ХИВ се наблюдават в структурите за лекуване на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 (98.6%) от тях получават модерна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространяване на ХИВ в общата популация, като честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население у нас през 2022 година е 4,8, а междинният индикатор за страните от Европейски Съюз през 2022 година е 5,1. За 2023 година честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ зараза на 100 хиляди души население у нас 3,9.

Министерството на здравеопазването обезпечава гратис модерно проучване и лекуване с антиретровирусни медикаменти на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, без значение от техния здравноосигурителен статус.

Всяка година АНТИСПИН акцията се организира в четири стадия. Първият стартира на 1 декември – Световен ден за битка против СПИН. Вторият стадий е във връзка 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), се организира третият. Последният четвърти стадий е в интервала 14-31 август.

Посланието за „ Свети Валентин “, което Министерството на здравеопазването, Националният център по публично здраве и разбори и сътрудниците на акцията насочат е „ Отговорността е секси “. С това от Министерството припомнят, че потреблението на презерватив защищава от полово излъчени болести, в това число ХИВ/СПИН. Тази година зад взаимната ни самодейност застава артистът Александър Сано.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР