В седмицата на Коледа, в най-дългата нощ на годината –

...
В седмицата на Коледа, в най-дългата нощ на годината –
Коментари Харесай

Поличба? Нова Витлеемска звезда изгрява тази Коледа

 В седмицата на Коледа, в най-дългата нощ на годината – 21 декември планетите Юпитер и Сатурн ще се приближат в нощното небе в рядкото и зрелищно събитие, пише 24 часа. Гледката ще е удивителна, в случай че съумеете да я видите малко след залез, споделят учените.

Юпитер и Сатурн, пътувайки в орбитите си от време на време застават на линията толкоз близо, че с просто око се виждат като една удължена звезда. Рядко обаче те са толкоз близо, както на 21 декември.

Коледната звезда ще е забележима и от България, само че към този момент прогнозата е, че облаци ще я скрият.

Ако небето е ясно, явлението ще може да бъде следено с просто око незабавно след залеза на Слънцето в посока запад – югозапад. С бинокъл и скромен телескоп ще може да се види по-добре отдалечеността на планетите една от друга.

Такова съвсем обединение на двата колоса – Юпитер и Сатурн, като настоящето, не се е случвало от Средновековието, споделят астрономи. Доближаването на двете планети става на всеки 20 година, само че последният път, когато светът е можел да види толкоз близко допиране е било през 1226 година

Следващият път когато Юпитер и Сатурн ще бъдат толкоз близо ще е след 60 година – през 2080 година

Астрономи считат, че такава “двойна планета " може да е описаната в Библията звезда, изгряла преди Раждането на Христос – Витлеемската звезда.

Приема се, че в този момент Земята навлиза в нов епат на развиване, на смяна, ориентирана към духовно израстване.

“Подкрепям една такава концепция, като се приказва за Витлеемската звезда, разказана в Библията. Някои откриватели считат, че точно това се е случило и преди към 2000 години, когато хората са видели ярка звезда при раждането на Христос.

Най-вероятно една от концепциите, свързани с тази ярка звезда, е образното обединение на Юпитер и Сатурн. Хората тогава са свързвали явлението със своята просвета и митове ", разяснява доктор Никола Петров, шеф на Националната астрономическа обсерватория “Рожен ".

Сатурн и Юпитер са две от петте планети, забележими с просто око в нощното небе (другите са Меркурий, Венера и Марс).

Юпитер свети с бяла светлина, доста по-силно от Сатурн, чиято светлина е по-златиста. Гигантът Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система, Сатурн с неговия пръстен е втори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР