В съвремието каналите за реклама, предлагане на услуги и работа,

...
В съвремието каналите за реклама, предлагане на услуги и работа,
Коментари Харесай

Стара Варна: Търси се водометач и ловец на мухи | Какво са рекламирали във варненския печат преди столетие

В съвремието каналите за реклама, предложение на услуги и работа, са многочислени. В предишното обаче разнообразието от благоприятни условия за показване на артикул или издание на публикация надалеч не са били толкоз огромни. Преди повече от столетие във Варна главният метод рекламата да стигне до допустимо най – доста хора е бил книжният вестник.

Преди 100 години хората във Варна са рекламирали доста и всевъзможни неща. Цели страници са били заети от разгласи. Преглед на варненските ежедневници и седмичници от тези дни демонстрира, че някои от предлаганите услуги и артикули, които през днешния ден считаме за линия на съвремието, са предлагани интензивно още тогава. Други обаче са останали в това време.
Днес към този момент няма по какъв начин да попаднем на публикация за водометач или незает, който да лови мухи. Първият е трябвало да отстранява събралата се вода по главните пътища след изобилен дъжд, а вторият да гони насекомите от ресторант , научаваме от броеве на „ Свободен глас “ и „ Черно море “ от 1909 и 1929 година.

Отново през 20 – те на 20 век откриваме публикация:

„ Който търси бик за разплод, таксата е 50 лв.. “
Десетилетие по – късно се популяризира

Санаториум за заболели чорапи .
Предлага се настаняване в съвременни хотели в центъра с всички улеснения.

„ Важно! Гранд хотел де франс. В центъра на града ще се отвори на 1 май с най – първокласна мобилировка. Ще има градина и ресторант с френски и ориенталски ястиета и най – фини питиета. Прислуга помпт. Ще има и телефон – някогашен хотел „ Империал “. “, гласи обявлението.
„ Важно! 30% отстъпка. Пристигнаха ми от всякакви заводи, от най – първите в Европа огромно количество британски и австрийски стоманени легла, огледала, фундаменти, тапицеровани етажерки, колички за деца. Също огромен избор от пияна, мобели мат – Американ. Изпращам и в провинцията. Възползвайте се от случая. С уважение Йосиф Хершман. “, написа в реклама от началото на предишния век.
Срещат се разгласи за продажба на жилища, за наем на парцели. Попадаме на предложение на услуга за химическо почистване. Става ясно, че се обработват всевъзможни „ лекедосани облекла (мъжки, дамски и детски, бални рокли, блузи, офицерски дрехи). “

„ Ново! 25% отстъпка единствено за Велик ден. Ето случай занапред да си купите ефтини работи от магазин „ Добър Густ “ на Герасимо Василато, като да вземем за пример: шапки с хиляди фасони и качества, ризи, яки, ракавели бели и цветни последна мода, връзки Шик, цъпици дамски и детски, обезпечени от фабриката „ Херман хърш “, чадъри мъжки и дамски, зимни и летни. Бастуни разновидни, чорапи мъжки, дамски и детски и всичко друго каквото ще поискате ще намерите с най – износни цени. “, гласи друга публикация за празнично понижение.

Изгодните цени са измежду главните похвати, които търговците употребяват в обявите си.
„ Подаръци за Новата година за всеки усет. Дамски и детски облекла най – елегантни доставени за празниците. Платове за бални костюми. Играчки всевъзможни за деца. “
Магазин „ Папагал “ пък предлага галоши и отбелязва, че е единственият в града, който предлага всевъзможни модели – от съветско – американски до същински американски.

„ Заменете файтона си с автомобил Форд. Ако желаете да спестите доста левове и да останете хиляди пъти удовлетворени. Автомобил Форд е най – стабилен, изключително лек, пътува без звук и дим и миризма по всевъзможни пътища, а и е най – на ниска цена: 5700 лв. и ще имате първокласна и здрава кола с механизъм и диригиране напълно упростотворени, които могат да се усвоят от всякого единствено по един месец. Продажба в брой и на погашение. Всякакви аварийни елементи постоянно разполагаем. “, се споделя в рекламата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР