В съвременния свят, където бързо нараства броят самотните майки и

...
В съвременния свят, където бързо нараства броят самотните майки и
Коментари Харесай

5 неща, които детето учи само с татко

В актуалния свят, където бързо нараства броят самотните майки и непълните фамилии, в които дамата сама отглежда децата, не е ненужно да помислим за ролята на бащата във възпитанието на момчето. Бе значение е дали бащата отсъства заради бракоразвод, преждевременна гибел, неспособност или отвращение да се ангажира с децата си, неналичието му, остава отпечатък.

Момчето се образува като мъж и като независима персона под въздействието на разнообразни фигури (майка, учители и възпитатели, баби и дядовци, треньори, идоли и доста други) и обществото като цяло. Има обаче качествата, които придобива единствено когато поддържа връзка с бащата, обяснява семейният психолог Ирина Буровихина, претендент на психическите науки, която има над 15 години професионален опит. 

Чувството за сигурност  е първото и главно нещо, което бащата образува в сина си. Така е било откогато свят светува. Таткото е силен, пази фамилията, дамата и децата, в случай че някой ги обиди.

Мъжът е първият, който посреща опасността и е в положение да отблъсне недоброжелателя.  „ Ще кажа на баща! “  се чува на детската площадка, когато някое хлапе е афектирано или нападнато от връстниците си. 

Усещането, че таткото ще се застъпи и ще избави детето си от всяка неволя, тъй като може, тъй като е по-силен от мама, поражда възприятие за сигурност в дребния му наследник, и доверие в света, в който каквото и да се случи, баща ще пристигна на помощ и всичко ще бъде наред.

А когато едно момче се усеща несъмнено и умерено, то учи света с любознание и става все по-знаещо и опитно. Именно възприятието за отбрана разрешава на момчето да бъде интензивно и да поема самодейността - незаменими качества за благополучен живот.

Снимка: Getty Images

Модел за подражателство.  За един наследник бащата е първият и главен човек, на който той подражава. Бащата е този, който учи момчето да се държи като мъж, демонстрира му го със личния си образец. В ежедневната връзка му демонстрира по какъв начин мъжете работят в избрани обстановки.

Всъщност за растящото момче е мъчно да откри този образец за „ мъжко “ държание, тъй като в актуалния свят то е заобиколено най-вече от дами.

Бащата е този, който демонстрира на момчето, че в сложни обстановки мъжете отвръщат на удара; че в връзките с жена те покровителстват и защитават; че работят и са непрекъснато заети с нещо. Грижат се за фамилията, с цел да имат дамата и децата пари, поддръжка, средства да живеят добре.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР