В съвременна Италия руколата е едно от най-популярните допълнения към

...
В съвременна Италия руколата е едно от най-популярните допълнения към
Коментари Харесай

Руколата е опасна, ако я хапвате всеки ден

В модерна Италия руколата е едно от най-популярните допълнения към пица, ризото, сос песто, салати и тестени произведения. Британците я употребяват като фалшификация за горещи ястия, а французите като допълнение към мезета и леки салати. За египтяните руколата е идеалната фалшификация за морски блага и фасул. Tя и останалите листни зелени зеленчуци могат да оказват помощ за понижаване на риска от диабет.

Доказано е, че алфа-липоевата киселина, мощен антиоксидант, открит в руколата, доста понижава равнищата на кръвната глюкоза, ускорява чувствителността към инсулин и даже оказва помощ за попречване на спомагателни окислителни увреждания при пациентите с диабет. Но, както всяко друго растение, по този начин и тя има своите плюсове и минуси. Тези, които са диагностицирани с гастрит с висока киселинност, също би трябвало да внимават с нея. Тя съдържа киселина, която в допълнение нервира болния корем.

Американски алерголози от болница Хенри Форд в Детройт считат това растение за най-силния алерген заради наситеността му с фитонциди. Според лекарите най-често алергия към рукола се появява при тези, които въобще не могат да понасят кръстоцветните (зеле, репички, ряпа). Руски специалисти акцентират, че руколата съдържа огромно количество витамин К, за който е известно, че покачва съсирването на кръвта. Това изяснява и нейната заплаха за тези, които одобряват медикаменти за разреждане на кръвта.

Руколата не би трябвало да се употребява при разширени вени и тромбофлебит. Установено е също, че тя може да аргументи маточни контракции при дамите по време на бременност и надлежно да провокира импровизиран аборт. Всички тези „ закани “ са действителни, в случай че употребявате руколата в неограничени количества. Кулинарни специалисти припомнят, че това зеленолистно растение е фалшификация и не би трябвало да го употребявате независимо, като да вземем за пример листата на марулята, а постоянно в композиция с друга храна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР