В САЩ вече са факт първите санкции, наложени по закон

...
В САЩ вече са факт първите санкции, наложени по закон
Коментари Харесай

Невена Мандаджиева: Отстраняването на Тилърсън беше само въпрос на време

В Съединени американски щати към този момент са факт първите наказания, наложени по закон за противопоставяне на съперниците на Америка посредством наказания. В обсега му попаднаха 19 съветски жители и пет организации. Това се случва по обвинявания в зловредна киберактивност и интервенция в американските избори за президент през 2016 година. В предаването " Събота 150 " политологът Невена Мандаджиева разяснява глобите на Вашингтон по отношение на съветски представители в навечериета на съветския президентски избор:

" На пръв взор глобите наподобяват алегорични. Обект в огромна част са хора и компании, които към този момент са били глобени и повторното им включване в този лист няма да има сериозен резултат върху съветската стопанска система и финансов бранш. Същевременно този ход идва в миг, когато Русия е обект на доста съществени обвинявания във връзка отравянето на Скрипал и щерка му, и въпреки и косвено демонстрират взаимност с натиска, който се упражнява върху Москва от страна на интернационалната общественост. "  

Относно отстраняването от поста на досегашния държавен секретар Рекс Тилърсън Мандаджиева уточни, че става дума за серия от различия, освен за политиката по отношение на Северна Корея, по която президентът Доналд Тръмп и Тилърсън са сближили позициите си:

" По-скоро става дума за серия от различия по съществени въпроси на външната политика - това са глобите против Иран, признаването на Йерусалим за столица на Израел, излизането от Парижкото съглашение за климатичните промени, комерсиалните връзки на Съединени американски щати с редица страни. Но казусът даже не е в обособените проблеми, а в коренната разлика във философията на външната политика. През 14-те месеца на поста Тилърсън се очерта по-скоро като глобалист и мултилатералист в контрастност с крайния шовинизъм на президента, съгласно който апела " Америка над всичко " в последна сметка се сведе до " Америка против всички ". Двамата имаха и основни разлики в стила на държание като държавници. Тилърсън е по-скоро традиционалист, до момента в който стилът на Тръмп, знаем, се отличава с променчивост и рязкост, и с неговата запазена марка: туитър дипломацията. В този смисъл химията сред двамата не се случи - те нито се харесаха, нито споделяха възгледите си. Уволнението беше единствено въпрос на време. Замяната на Тилърсън с човек, непосредствен до манталитета и възгледите на Тръмп наподобява ненапълно естествена развръзка на едно мъчно и непродуктивно общуване. "   

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР