В САЩ се появяват все повече коментари, свързани с потенциална

...
В САЩ се появяват все повече коментари, свързани с потенциална
Коментари Харесай

US експерти и военни говорят за боен конфликт с Китай и че армията на САЩ не е готова

В Съединени американски щати се появяват от ден на ден мнения, свързани с евентуална война с Китай. Американската войска не е задоволително готова за война с Китай, твърди пенсионираният американски военачалник Джак Кийн, представен от " Нюзуик ".

На фона на възходящото напрежение четиризвездният военачалник от Военновъздушните сили на Съединени американски щати Майк Минихан, който управлява Командването за въздушна подвижност, съобщи в записка до командирите си предишния петък, че до 2025 година е вероятен въоръжен спор сред Съединени американски щати и Китай Това би означавало внезапна ескалация сред две от най-мощните армии в света.

" Надявам се да бъркам. Интуицията ми подсказва, че ще водиме война през 2025 година ", цитира писмото на генерала в " Вашингтон Пост ". Минихан предлага да се сътвори маневрена бойна група, която да може да се бори и побеждава в Тайван.

Междувременно представител на Командването за въздушна подвижност удостовери достоверността на меморандума пред Ен Би Си нюз, макар че Министерството на защитата на Съединени американски щати съобщи, че " мненията на Минихан не са представителни за мнението на министерството за Китай ". Според представителя на ведомството Патрик Райдър Съединени американски щати са съсредоточени върху " запазването на кротичък, свободен и отворен Индо-Тихоокеански район ".

По време на присъединяване в предаване по " Фокс нюз " в понеделник Джак Кийн, който е някогашен заместник-началник на Щаба на армията на Съединени американски щати, а сега - член на управлението на американския Институт за проучване на войната, предизвести, че Съединени американски щати може да се окажат зле готови, в случай че възникне подобен спор.

" Реалността е такава и това, върху което би трябвало да се съсредоточим, е фактът, че не сме толкоз готови, колкото би трябвало да бъдем. Не разполагаме с задоволително средства за военно въздържане в района. Китай има с повече кораби, повече самолети и повече ракети, в сравнение с Съединени американски щати ", сподели той, като добави, че това включва и " нашите съдружници, свързани с това ".

Кийн също по този начин изрича терзания по отношение на военната подготвеност на Тайван, правейки съпоставяне с руско-украинската война, която господства европейската политика през последната година, откакто съветският президент Владимир Путин подреди своята " специфична военна интервенция " в Украйна през февруари предходната година, напомня изданието.

Той показва изоставането в доставките на военно съоръжение за 19 милиарда $, планувано да бъде изпратено от Съединени американски щати в Тайван, за което държавното управление на острова към този момент е платило, само че към момента не е получило. Кийн прибавя, че Конгресът би трябвало да " поправи тази система ", с цел да подсигурява, че Тайван ще бъде квалифициран да се отбрани при положение на нахлуване.

Дипломатическите връзки сред Китай и Запада, в това число Съединени американски щати, от дълго време са напрегнати, само че се изостриха предходната година на фона на засилените китайски военни дейности към Тайван - остров, ситуиран край крайбрежията на страната. Въпреки че Тайван се счита за самостоятелен, Китай го афишира за собствен и счита контрола над острова за значителен детайл от политиката си на обединяване, написа още " Нюзуик ".

В началото на годината Си Ен Ен заяви, че евентуално китайско навлизане в Тайван през 2026 година би довело до хиляди жертви измежду китайските, американските, тайванските и японските сили и надали би довело до победа за Пекин, счита прочут самостоятелен вашингтонски мозъчен концерн, който е провел военни симулации на възможен спор. Според резултатите от симулацията при една война за Тайван американската войска би претърпяла също толкоз огромни загуби, колкото и китайските сили, които би победила.

В края на спора най-малко два американски самолетоносача ще лежат на дъното на Тихия океан, а модерният флот на Китай, който е най-големият в света, ще бъде " разрушен ".

Центърът за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS) е стигнал до тези заключения след провеждането на една от най-мащабните симулации на военни игри, провеждани в миналото, за възможен спор за Тайван. Военната игра е извършена 24 пъти, с цел да отговори на два съществени въпроса: ще успее ли допустима китайска инвазия и на каква цена? Вероятните отговори на тези два въпроса са " не " и " голяма ", се споделя в отчета на центъра.

На фона на протичащото се по време на визитата си в Южна Корея шефът на Пентагона Лойд Остин даде обещание на южнокорейския си сътрудник Ли Чон Соп, че Съединени американски щати са " решени да употребяват цялостния набор от стандартни и нуклеарни средства за въздържане, с цел да защитят Южна Корея ".

От своя страна Ли съобщи, че по време на пътуването си се е срещнал с ръководителя на НАТО и че Алиансът и Южна Корея " ускоряват разширеното въздържане, целящо да попречи на Северна Корея да употребява нуклеарни оръжия ".

По-рано сестрата на севернокорейския водач Ким Чен Ун Ким Йо Чжон, съобщи, че " КНДР постоянно ще бъде на страната на Русия, " в един окоп " с нейната войска и народ " и че Руската федерация ще " изгори до основи оръжията, с които се хвалят Съединени американски щати и западните страни ".

2022 година беше рекордна за Северна Корея както във връзка с броя на тестванията на балистични ракети (37 изстрелвания за една година), по този начин и във връзка с броя на изстреляните от Пхенян - към 70 за годината.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещаване в Токио съобщи, че НАТО ще ускорява партньорството си с Япония. В рамките на визитата си Столтенберг ще се срещне с японския министър председател Фумио Кишида.

Посещението на генералния секретар в Токио е част от азиатската му обиколка, чиято цел е усилване на връзките със съдружниците на Запада в Азия на фона на войната в Украйна и на съперничеството с Пекин.

Във резултатите на към този момент упоменатата симулация на война с Китай на CSIS се твърди, че " Съединените щати и Япония ще изгубят десетки кораби, стотици самолети и хиляди военнослужещи. Такива загуби ще навредят на световната позиция на Съединени американски щати за доста години напред ". Япония евентуално ще загуби повече от 100 бойни самолета и 26 кораба, а американските военни бази на нейна територия станат обект на китайски набези, се показва в отчета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР