В САЩ продължават дискусиите за вдигане на тавана на дълга.

...
В САЩ продължават дискусиите за вдигане на тавана на дълга.
Коментари Харесай

САЩ бият по Зеленски. Вашингтон отлага военната помощ за Киев

В Съединени американски щати не престават полемиките за повдигане на тавана на дълга. Остава по-малко от седмица за взимане на решение. Но какъвто и да е резултатът, Украйна я чакат съществени проблеми: помощта може да бъде отсрочена или понижена.

Контраофанзива и народен дълг

Милиардите долари военна поддръжка за Киев, утвърдена от Конгреса на Съединени американски щати предходната година, може да изтече до края на лятото, съгласно вестник “Хил ”. Въпреки това няма признаци за прогрес в тази посока. В момента конгресмените са по-фокусирани върху задънената улица с тавана на държавния дълг на Съединени американски щати.

Законодателите означават, че забавянето на новите траншове е породено и от несигурните последствия от идното украинско контранастъпление.

Членът на комисията на Камарата на представителите по въпросите на въоръжените сили Анди Ким сподели, че сътрудниците му към този момент разискват наличието на бъдещия пакет от помощи, само че времето за даването му даже не е несъмнено почти.

" Ситуацията с държавния дълг ни пречи да се съсредоточим върху тези въпроси. Не можем да водим сериозен диалог за Украйна ”, изясни конгресменът.

В същото време някои членове на Камарата на представителите от Републиканската партия приказват за значимостта на единството преди приемането на идващия пакет.

„ Ние би трябвало да продължим да им оказваме помощ на украинците под една или друга форма “, сподели конгресменът Рич Маккормик.

Бил Кийтинг от долната камара е по-сдържан. В последна сметка всичко зависи от контранастъплението на Украйна, сподели той. „ Може би ще има прогрес, който ще направи повече поддръжка по-малко нужна “, призна той.

Конър Савой, старши помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати, също счита, че идващият пакет ще бъде образуван след контранастъплението. Но той предизвести, че едно несполучливо или закъсняло контранастъпление офанзива може да попречи на новото финансиране. Той назова това " рискова обстановка " от политическа позиция и акцентира нуждата да се продължи помощта “в дълготраен проект ", без значение от резултата от военните дейности. " Това не е началото на края. Най-вероятно това ще продължи известно време, без американска и европейска поддръжка украинците ще бъдат в доста сложна позиция ”, сподели Савой за контранастъплението.

Одит и баланс

Конгресменът Маккормик означи, че като цяло обстановката с даването на помощ на Киев в този момент е по-добра от преди. Промените се отнасят на първо място до верния надзор над оръжията и оборудването, изпратени в Украйна, както и до нараствания принос на европейските сътрудници в Северноатлантическия алианс.

„ Европейски Съюз става все по-активен както във военно отношение, по този начин и в образованието ", означи конгресменът. „ Така че това са старания на НАТО, те не са едностранчиви. И мисля, че ние сме по-отговорни за средствата и оръжията спрямо Афганистан ”, добави той.

Миналата година Съединени американски щати утвърдиха общо 113 милиарда $ незабавна помощ за Украйна, от които към 47 милиарда $ включваха директна поддръжка за сигурността. Това са американско съоръжение, средства за закупуване и доставка на нови оръжия, както и за образование на войските.

По-рано този месец Пентагонът съобщи, че са изразходвани към 37 милиарда от упоменатите 47 милиарда, т.е. са останали малко повече от 10 милиарда. Фискалната година в Съединени американски щати стартира на 1 октомври, до тогава и двете камари на Конгреса ще би трябвало да образуват нов бюджет.

Представители на НАТО означават, че Украйна разполага с съвсем всички обещани оръжия и съоръжение, нужни за контранастъпление, в това число немски танкове “Леопард ”, бойни машини на пехотата и даже крилати ракети с огромен обхват от Англия. Това значи, че финансиране има в кратковременен проект.

Байдън и Конгреса

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер не навлезе в детайлности на брифинга за прогрес във финансирането на Украйна. Въпреки това тя означи, че " светът видя привързаността към поддръжката на украинския народ ".

Докато на фронта се чака контранастъпление, Белият дом и Конгресът безрезултатно се пробват да решат казуса с националния дълг.

Председателят на камарата на републиканците Кевин Маккарти - публично третият човек в управлението на Съединени американски щати - води ежедневни договаряния с Джо Байдън. Участниците в срещите ги дефинират като продуктивни, само че страните към момента не са стигнали до дефинитивно решение.

По-рано политически съперници на Маккарти го укориха в незадоволителна поддръжка за Украйна. Преди изборите за Конгрес предходната есен той в действителност заплаши, че Киев няма да получи картбланш. След изборите обаче конгресменът промени позицията си. Сега той споделя, че ще се оказва всестранна помощ на украинците, както и преди.

Но несъгласията сред Маккарти и Байдън почиват не толкоз на военните доставки, а на цялостното понижаване на разноските на федералния бюджет, което президентът счита за „ рисково “. Белият дом, като опция, предизвиква концепцията за въвеждане на нови налози, само че републиканците са срещу това.

Партиите имат период до 1 юни да усилят лимита за заеми на държавното управление или да провокират невиждан банкрут по дълга, който икономистите предизвестяват, че може да докара до продължителна криза.

Всяка договорка за повишение на тавана на дълга би трябвало да бъде утвърдена и от Конгреса. В долната камара има група от 20 души, които намерено се опълчват на поддръжката за Украйна. Теоретично тези конгресмени също могат да забавят решаването на въпроса с държавния дълг - до момента в който не обещаят да удовлетворят желанията им.

Заобиколни решения

Въпреки проблемите с финансите в Съединени американски щати, към този момент Киев към момента има вероятности за спомагателна помощ - без значение от решението на американските законодатели.

В края на май Пентагонът откри неточност в отчетните си документи. Цената на оръжията, доставени на украинците, беше надценена с три милиарда $. Това значи, че вместо гореспоменатите 10 милиарда Киев към този момент има в запас 13 милиарда Освен това Министерството на защитата на Съединени американски щати ще продължи да ревизира: изцяло допустимо е цените да са били повишени повече от един път.

Освен това законът за ленд-лиз, признат в Съединени американски щати преди година, е в интерес на киевския режим. Той, както знаете, разрешава на Байдън да дава неограничена военна помощ на Украйна с еднолично решение без координиране с Конгреса.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР