В САЩ престъпността е значително и постоянно по-висока в южните

...
В САЩ престъпността е значително и постоянно по-висока в южните
Коментари Харесай

По-агресивни ли сме, когато е жега

В Съединени американски щати престъпността е доста и непрекъснато по-висока в южните елементи на страната – просто факт. Има разнообразни теории за какво този факт е по този начин – може би Югът има повече експанзия в културата си и обича оръжията повече, може би има повече мотиви за експанзия, може би още е кисел поради Гражданската война…

Дали това е допустимо? Някои считат, че да. Идеята е елементарна: колкото по-неприятно топло е, толкоз хората стават по-агресивни.

Към теорията има, несъмнено, и още условия и разяснения. Не се усилва просто каквато и да е експанзия, а импулсивната (емоционална) експанзия. Импулсивната експанзия е тази, която изниква в разгара на момента, по този начин да се каже. Нейната основна цел е да се нарани човек, а всичко друго става от второстепенно значение.

Може да е изненадващо, само че в действителност има научни проучвания, които гледат точно на взаимовръзката сред температурата на околната среда и равнища на престъпност. И когато се съпоставят Северът и Югът по тези индикатори, връзката е позитивна. Разбира се, може да има и други фактори, които способстват за престъпността като да вземем за пример локалната просвета. Затова има и проучвания, които вършат не тази параленост, а наблюдават няколко града през избран интервал от време (в този случай – години). Резултатите от тях също демонстрират връзка сред неприятната горещина и експанзията.

Проведени са и по-малко огромни проучвания – в лаборатории. Те също удостоверяват теорията, стига самият опит да е бил извършен усърдно – в някои случаи доброволците подозират, че нещо се случва, виждайки керосиновите лампи в стаята. В едно по-забавно от тези проучвания, психологът преднамерено стопира колата си на зелен светофар в разнообразни дни с разнообразни температури и записва реакциите на останалите водачи. Паралелно с това, че психолозите могат да са много неприятни в опитите си, проучването демонстрира и че теорията може да е вярна – колкото по-топъл е денят, толкоз повече клаксони. Шофьорите обаче са по-склонни да не бибиткат, в случай че колата има климатик.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР