В съседите на Япония страхът и разочарованието се споделят от изпускането на радиоактивна вода

...
В съседните на Япония страни се споделят обществени страхове и
Коментари Харесай

В съседните на Япония страни се споделят обществени страхове и разочарование относно изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от осакатена атомна електроцентрала четвъртък

От HYUNG-JIN KIM Associated Press, 23 август 2023 г., 23:34 ч. Изпускане на пречистени радиоактивни отпадъчни води от Япония в морето от нейната осакатена атомна електроцентрала.

„Трябва абсолютно да намалим консумацията на морски дарове. Всъщност не можем да го ядем - каза Ким. „Не мога да приема японския план, защото е твърде едностранен и протича без контрамерки.“

Международната агенция за атомна енергия и много чуждестранни експерти вече оцениха изхвърлянето на вода ще причини незначително въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Но преди заустването на отпадъчните води, което започва в четвъртък, обществените страхове и разочарование бяха споделени в азиатските съседи, където мнозина все още изпитват силно негодувание срещу военновременната агресия на Япония.

Китай привика посланика на Япония в Пекин по-рано тази седмица, за да регистрира своите оплаквания, а говорител на правителството нарече плана за освобождаване от отговорност „изключително егоистичен и безотговорен“. Хонконг и Макао заявиха, че забраняват морските дарове от Фукушима и девет други японски префектури.

В Южна Корея избухнаха ожесточени вътрешнополитически спорове относно одобрението на собственото правителство на безопасността на японския план. Либералните критици обвиниха консервативното правителство, водено от президента Юн Сук Йол, че настоява за подобряване на връзките с Япония в жертва на общественото здраве.

„Правителството на Юн Сук Йол и управляващата Партия на народната сила са съучастници в изхвърлянето на отпадъчните води“, каза Куон Чилсеунг, говорител на основната опозиционна Демократическа партия.

Управляващата партия обвини противопоставянето на подбуждането на антияпонски настроения и обществени страхове за политически печалби, подкопаване на националните интереси на Южна Корея и тласкане на ръба на тези в местния риболов и индустрията за морски дарове.

Правителството на Юн и Демократическата партия вече се бориха ожесточено по друг проблем с Япония – спорното решение на Юн да предприеме важна стъпка към облекчаване на двустранните исторически оплаквания срещу бивши принудителни корейски работници по време на японския колониален период. Демократическата партия критикува Юн за това, че е направил превантивни отстъпки на Япония, без да получи съответните стъпки в замяна. Юн поддържа, че подобряването на връзките с Япония е необходимо поради споделени предизвикателства като напредващия ядрен арсенал на Северна Корея и засилващото се съперничество между САЩ и Китай. разредените отпадъчни води биха имали незначителен ефект във водите на Южна Корея. Те се опитват да облекчат опасенията на обществото, като провеждат ежедневни брифинги и разширяват радиационните тестове върху морски дарове на големите рибни пазари в Южна Корея. Миналия месец някои депутати от управляващата партия дори пиха морска вода, взета от аквариуми на пазар за морски дарове в Сеул, в опит да подчертаят безопасността на храните.

Но проучвания сред южнокорейци показаха че повече от 80% от анкетираните се противопоставиха на японския план за освобождаване от отговорност, докато повече от 60% казаха, че няма да ядат морски дарове след началото на изпускането на водата.

„Напълно съм против японския план. Радиоактивните отпадъчни води са наистина лошо нещо“, каза Ли Дже-кюнг, 51, жител на Сеул. „Чувствата ми към Япония се влошиха поради изтичането на отпадъчни води.“

Страховете за отпадъчните води оказват тежко влияние върху някои фирми в морската индустрия на Южна Корея.

На пазар за морски дарове в югоизточния пристанищен град Пусан търговецът на риба Ким Хае-чеол каза, че приходите му са намалели наполовина отпреди няколко месеца и се притеснява, че бизнесът му ще пострада още повече след започва изхвърлянето на отпадъчните води.

„Нямах клиенти днес. През последните години продавах риба на стойност 400 000-500 000 вона ($300-380) до този време наоколо в нормален ден", каза Ким в телефонно интервю в сряда. „Други на този пазар също имаха малко клиенти днес."

Ким каза, че морските дарове ще бъдат безопасни за ядене, като каза, че се доверява на прегледите за безопасност от МААЕ, японски и южнокорейски служители. Той каза, че бизнесът му е бил ударен главно защото някои опозиционните политици и медиите „вдигат много шум“.

„Ако отпадъчните води са наистина лоши, японците ще бъдат първите засегнати? Нали?“ 75-годишният Ким каза: „Мисля, че японското правителство се справя с нещата научно.“

Япония също се сблъска със силни протести от страна на местните риболовни организации, които се притесняват, че уловът им ще Японският премиер Фумио Кишида обеща пълната подкрепа на своето правителство за рибарските общности през десетилетията, през които отпадъчните води ще бъдат изпускани.Националната федерация на рибарските кооперации се противопоставя на изпускането, но нейните лидери казват, че някои членове са придобили доверие в безопасността на плана.

Hong Seong-been, жител на Сеул, каза, че политическите борби около изпускането са оставили мнозина с липса на истинска информация за това дали водата наистина е безопасна или не.

Не е ясно дали изхвърлянето на отпадъчни води ще доведе до голям изблик на антияпонски настроения в Южна Корея. Няколко туристически агенти от Сеул, с които се свързахме по телефона, казаха, че броят на южнокорейските туристите, посещаващи Япония, като цяло се увеличават или до голяма степен остават същите през последните месеци.

В Тайван реакциите на плана за изпускане на отпадъчни води бяха приглушени. На правителствено ниво Тайпе е съгласуван с Токио по много въпроси и не се е противопоставил на плана за освобождаване от отговорност, който е представен от тайванските медии като съответстващ на международните норми.

Тайванският съвет за атомна енергия, правителствена агенция, в миналото е изразявал загриженост относно изхвърлянето. Във вторник съветът каза, че ще следи отблизо нивата на радиация във водите около Тайван.

Филипините, които получават кораби на бреговата охрана и друга помощ от Япония, също подчертаха, че разглеждат проблема от научна гледна точка и признаха експертния опит на МААЕ. p>

„Като крайбрежна и архипелажна държава, Филипините придават изключителен приоритет на защитата и опазването на морската среда“, се казва в изявление на Министерството на външните работи в Манила.

__

Авторите на Associated Press Симина Мистреану в Тайпе, Тайван, и Джим Гомес в Манила, Филипините , допринесе за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР