В Сърбия вчера се състояха парламентарни, областни и местни избори.

...
В Сърбия вчера се състояха парламентарни, областни и местни избори.
Коментари Харесай

Съкрушителна победа на партията на Вучич на изборите в Сърбия

В Сърбия през вчерашния ден се състояха парламентарни, регионални и локални избори. Според предварителните резултати Сръбската прогресивна партия безапелационно печели изборите за парламент с 63,4 %, следвана от Социалистическата партия на Сърбия с 10,3 % и Александър Шапич с 3,9 %, до момента в който всички останали се борят да преминат прага, написа вестник "Блиц ".

Според предварителните информации най-големи шансове за това има ПОКС /Движение за Кралство Сърбия/, която е най-голямата изненада на вчерашните избори и се намира на ръба на изборния предел със извоюваните 2,8 %, написа "Блиц ". Изданието отбелязва, че това е най-убедителната победа на Сръбската прогресивна партия до момента със извоювани 75 % от мандатите и 2 милиона гласове.

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич съобщи, че неговата партия е спечелила на изборите към 2 милиона гласа от 3,3 милиона взели участие.

Получихме голямо доверие от народа, най-голямото когато и да било в Сърбия, в условия, в които малко на брой имаха вяра в това, съобщи водачът на Сръбската прогресивна партия след оповестението на първите резултати, написа вестник "Политика ". Вучич сподели, че партията е получила и огромно предизвестие от народа, че би трябвало да бъде още по-отговорна, сериозна и усърдна.

Гражданите на Сърбия избраха своето бъдеще, а за това бъдеще ще би трябвало доста да работим и да се борим, посочи водачът на листата "Александър Вучич - За нашите деца ". Обръщайки се към публицисти в своя избирателен щаб, Вучич сподели, че идната седмица ще бъде доста тежка. "Още на следващия ден (днес, бел.ред.) идва Мирослав Лайчак и няма да имам опция за усмивки и наслада. Вдругиден сутринта пътувам за Москва, по-късно не знам дали ще пътувам за Брюксел или за Вашингтон, а след това за Словения ", сподели Вучич. Той акцентира, че даже не се е надявал на подобен резултат.

Председателят на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич съобщи, че неговата листа ще има в Народното събрание повече мандати, в сравнение с изборите през 2016 година, и че е удовлетворен с към 11 извоювани %. Дачич посочи, че обединението Социалистическа партия на Сърбия /СПС/ - Единна Сърбия е подготвена да продължи съдействието със Сръбската прогресивна партия, защото стабилността е значимо изискване за бъдещите провокации и от това зависи какъв брой мощна ще бъде Сърбия, написа вестник "Политика ". Дачич честити на спечелилите - на Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия /СПП/ и оцени, че изборите са минали в демократична и почтена атмосфера, протестът се е провалил и Сърбия е запазила стабилността си. Дачич добави, че е доста удовлетворен, че СПС и СПП, които от 2012 година образуват държавното управление на Сърбия, са спечелили повече от 75 % от гласовете.

Вестник "Вечерне новости " написа, че съгласно предварителните резултати Сръбската прогресивна партия е спечелила максимален брой гласове в общинските избори на територията на Белград. Според неофициални данни присъединяване в изборите в столицата Белград е било по-ниско в сравнение с в цялата страна - към 35 %. В белградските общини Сръбската прогресивна партия удържа безапелационна победа, написа "Вечерне новости ", отбелязвайки, че съвсем във всички столични общини партията на Вучич печели над 50 % от общия брой гласове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР