В съответствие с цялостните усилия на Турция за почистване на

...
В съответствие с цялостните усилия на Турция за почистване на
Коментари Харесай

Разкриха причината за замърсяването в Черно и Мраморно море ...

В сходство с цялостните старания на Турция за разчистване на Мраморно море от слузта, Министерството на околната среда и урбанизацията краткотрайно затвори фабрика за торове в северозападната провинция Балъкесир, регион Бандърма, откакто фрагменти, показващи по какъв начин фабриката изхвърля необработени отпадъчни води в морето, бяха публикувани в обществените медии и провокираха публично неодобрение.

Турските управляващи на 6 юни оповестиха проект за деяние от 22 точки за ограничение на морската слуз, известна също като морски сополи, покриващи повърхността на части от Мраморно и Черно море.



За един месец в района бяха осъществени към 450 инспекции на замърсяването на водата от 300 спомагателни инспектори, изпратени от столицата Анкара, наложили санкции от общо 6,5 милиона турски лири (780 000 долара) за уреди, нарушаващи закона.

Междувременно екипите събраха над 2166 кубически метра слуз от повърхността на Мраморно море през последните пет дни, сподели Мурат Курум, министър на околната среда и урбанизацията на Турция. Той съобщи, че складираната слуз не е токсична. Учените вършат нужните изследвания и в случай че е допустимо събраната биологична маса след преправка може даже да бъде употребена като тор в земеделието.



Специалисти предизвестяват, че с изключение на забележимата слуз по повърхността на водата, в дълбочина замърсяването е доста по огромно. Особено Черно море е известно с това, че на дълбочина над 200 метра няма съвсем никакъв живот, заради утайките от замърсяването.

Изглежда обаче тези ограничения не избавят Мраморно и Черно море в кратковременен проект, като се имат поради поразителните резултати от изследване, изследващо каузи на река Дунав за замърсяването.

Замърсяването, достигащо Черно море от Дунав и преминаващо до Мраморно море, е 10 пъти повече от замърсяването провокирано от мегаполиса Истанбул. Това са данните от изследване на Изет Йозтюрк и Бюра Чичекалан от Техническия университет в Истанбул.

„ Замърсяването от Черно море е 10 пъти повече от градското замърсяване в Истанбул във връзка с общия органически въглерод и няколко пъти повече във връзка с общите параметри на азот и фосфат “, се споделя в проучването.

Докладът показва, че страните по поречието на Дунавския басейн са понижили потреблението си на фосфорни и азотни торове след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, само че рискът към момента продължава.

В изявление за вестник Милийет Йозтюрк акцентира, че главните източници на замърсители, пренасяни в Мраморно море през Черно море, са реките Дунав и Днепър.

„ Около 70 % от отпадъците, пренасяни от тези огромни реки, минават през Босфора към Мраморно море “, означи Йозтюрк и добави, че би трябвало да се откри по-тясно съдействие със страните от Дунавския басейн, с цел да се следи замърсяването, произхождащо от Черно море.

Снимки: Анадолска организация
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР