В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът

...
В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев свиква консултациите за правителство на 20 април

В сходство с Конституцията - член 99, алинея 1, президентът Румен Радев ще организира съвещания с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание.

На 20 април, четвъртък, от 15.00 часа президентът ще организира съвещания с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заяви Българска национална телевизия.

От 17.00 часа президентът ще одобри представители на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “.

По-рано през днешния ден (19 април), на съвещанието на Народното събрание беше реализиран консенсус за избор на ръководител на Народно събрание.

Начело на законодателния орган застана Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, откакто получи поддръжката на 136-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и „ ИТН “, а 94-ма от „ Възраждане “, Движение за права и свободи и „ Българска социалистическа партия за България “ се въздържаха, заяви Българска телеграфна агенция.

Другата кандидатура за поста – на Петър Петров от „ Възраждане “, събра  36 гласа " за ", 59 " срещу " и 139 „ въздържал се “. 

За заместник-председатели на Народно събрание бяха определени Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ), Цончо Ганев от „ Възраждане “, Филиз Хюсменова от Движение за права и свободи, Кристиан Вигенин от „ Българска социалистическа партия за България “ и Андрей Чорбанов от " ИТН " (ИТН).

След излъчването на управление на Народно събрание, депутатите взеха решение да работят по остарелия парламентарен устав до приемането на нов и анулираха великденската си почивка. Обявено беше и образуването на шест парламентарни групи.

До избора на Росен Желязков се стигна, откакто през вчерашния ден първите две политически сили в 49-ото Народно заседание – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, реализираха единодушие за законодателна стратегия на Народното събрание и за ротационен принцип при избора на ръководител на Народно събрание и на ръководител на правната комисия, в случай че законодателният орган работи повече от три месеца, колкото е срокът на ротацията. Номинацията на ПП-ДБ за ротационен ръководител на Народното събрание ще е Никола Минчев, разгласи през днешния ден пред публицисти Атанас Атанасов, който стана съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

След избора отпред на Народното събрание, Росен Желязков беше сбит. В тирада, траяла единствено минута и половина, той съобщи, че не е моментът за възторг, не е моментът и за празненство. Всички ние осъзнаваме отговорността и тази отговорност са упованията на обществото за сигурност, правдивост, за непоклатимост, уточни той.

Желязков разяснява, че целите на Народно събрание са ясни. Първите законопроекти, които ще гледаме, са тези, по които имаме съгласие, уточни той и ги изброи - за домашното принуждение, за КПКОНПИ, Наказателно-процесуален кодекс, законопроектите по Плана за възобновяване и резистентност. 

Представители на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) през днешния ден разискаха на взаимна среща и опциите за правене и приемане на бюджет.

На брифинг в Народното събрание пред публицисти беше оповестено, че двете обединения ще изискат информация от Министерството на финансите и ще чакат среща с специалистите от отрасловото ведомство за обществените финанси, заяви Българска телеграфна агенция.

Оставаме обединени към това, че еврозоната е наша обща цел, че би трябвало да има 3% бюджетен недостиг и да няма разноски, които да не могат да бъдат усъвършенствани, съобщи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

ГЕРБ-СДС ясно изрази мнението, че бюджет би трябвало да бъде импортиран от постоянно държавно управление, защото всички останали разновидности са по-скоро спешни благоприятни условия, които не биха били положителни за развиването на страната.

Ние призовахме да се внесе бюджет оптимално бързо заради простата причина, че и двете страни осъзнаваме, че, в случай че се стигне доникъде на юни без признат бюджет, това ще сътвори обилни усложнения във финансовата система на страната, разяснява Асен Василев (ПП-ДБ).

Според него, с цел да има бюджет доникъде на юни, процесът би трябвало да стартира след една-две седмици, тъй като, по думите му, пет парламентарни седмици са нужни за приемането на план-сметката на страната.

Василев добави, че няма техническо време „ който и да било различен “ да внесе бюджет. Томислав Дончев разясни, че изброените параметри са тези, които биха подкрепили двете парламентарни групи, само че има разлики във визията кой да внесе бюджета, като означи още веднъж, че за ГЕРБ-СДС най-хубавият вид е постоянно държавно управление да направи това.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР