В съобщение на украинското президентство от вторник, 25 април, можем

...
В съобщение на украинското президентство от вторник, 25 април, можем
Коментари Харесай

Ще спре ли преносът на газ през Турски поток?

В известие на украинското президентство от вторник, 25 април, можем да прочетем някои детайлности от " новия проект за деяние за по-нататъшно усилване на санкционния напън върху Русия ". Т.нар. " План за деяние 2 " може да се прегледа и в детайлности и от него на пръв взор излизат радикални оферти, изключително в енергетиката, измежду които изпъкват понижаване на тавана на цената на съветския нефт и прекъсване на преноса на газ през " Турски поток ". В черния лист проектът прибавя всички огромни в съветския нефтено-газов бизнес, измежду тях Газпром и Лукойл, както и нуклеарния състезател Росатом.

Задачата е сложена от президента на Украйна Володимир Зеленски, а с подготовката по осъществяването на проекта, се е заела така наречен Международна експертна група за глобите против Русия, управлявана от ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак и шефа на Института за интернационалните проучвания " Фрийман-Спогли " (Freeman-Spogli Institute for International Studies - FSI), дипломат Майкъл Макфол.

Да кажем незабавно, че Майкъл Макфол е професор по политически науки и дипломат на Съединени американски щати в Русия от 2012 до 2014 година Преди броени часове той написа в " Туитър ": " Искам мир в Украйна колкото е допустимо по-бързо. Вярвам, че даването на украинската войска на повече благоприятни условия за изтласкване на съветските окупатори ще форсира края на съветската инвазия в Украйна ".

Какво съдържа в главната си, енергийна, част " Екшън проект 2 "

Планът, несъмнено, насочва глобите към повече цели, само че ще наблегнем върху енергетиката и финансовата й осигуреност.

Предложени нови ограничения

По-ниска горна граница на цената на петрола

Планът предлага да се понижи горната граница на цените на петрола до $45 за барел недопечен нефт (барел) за от $30/барел (bbl). Текущата контрактувана горна граница на цената на петрола е 60 долара/барел, което е доста по-високо от пределните разноски за произвеждане на барел нефт в Русия. Коалицията (прилагаща наказания - б.р.) би трябвало неотложно да понижи тавана на цената на петрола с $15/барел до $45/барел недопечен нефт, равнище, на което съветските експортьори постоянно са били подготвени да продават през последните месеци.

Във връзка с използването на тази мярка се предлага основаване на указател на търговците на петрол; отчетност (с помощта на удостоверения) от страна на превозвачите (доставчиците на услуги за корабоплаване), че цената на товара е равна или под горната цена на петрола; условие на надеждна застраховка против нефтени разливи и поддържане на протокол от инспекции за кораби, пренасящи съветски нефт. И най-после: обединението би трябвало да наложи санкции и забрани на западни купувачи и снабдители на услуги, които не са съумели да подсигуряват в задоволителна степен спазването на тавана на цените.

Предлага се да бъдат наложени мита за съветския нефт и газ. Това би била структурна мярка за подсилване на тавана на цените. " Като спомагателна изгода този инструмент може да се употребява за финансиране на възобновяване на Украйна. "

Енергийно ембарго

Разработилите проекта оферират да се прекратят директните доставки на съветски газ за Европейския съюз (ЕС), като се изключи преноса през Украйна. " Предлагаме наказания, водещи до прекъсване на всички останали, следени от Русия, направления на тръбопроводи, които сега могат да придвижват природен газ от Русия до европейския пазар, като се изключи потоците, ориентирани през украинската газопреносна система, която има задоволително потенциал за пренос. По-специално, с тази мярка ще завърши потреблението от Русия на тръбопровода за природен газ " Турски поток " за доставки на газ към Европейски Съюз. Освен това предлагаме наказания, които биха забранили вноса на съветски полутечен природен газ (LNG) в Европа. "

Да напомним, Съединени американски щати от дълго време - още при президентството на Доналд Тръмп, остро се опълчват на плана " Турски поток " през България (получил името " Балкански поток " ). От друга страна страната ни, въпреки да не получава съветски газ, придвижва подобен през този водопровод за Сърбия и Унгария.

Във връзка с преноса през Украйна, групата приканва " Европа да построи спомагателен буфер от складиран газ в Западна Украйна, с цел да ускори сигурността на европейските газови доставки през идната зима ".

Ембарго на съветската сила в Източна Азия

Отправя се апел към сътрудниците на Украйна в Източна Азия (Япония, Южна Корея и Тайван), които понижиха доста покупките на съветска сила, да последват образеца на Европа и да спрат да купуват съветска сила, като дефинират твърди периоди за преустановяване на доставките на на съветски LNG, недопечен нефт и въглища, с целенасочени и лимитирани във времето изключения, в случай че са нужни.

Япония даже би могла да даде образец, като поеме подобен ангажимент, преди да одобри водачите на страните от Г-7 през месец май.

Правоприлагане в трети страни

Държавите, прилагащи глобите, да проучат опциите за налагане на антидъмпингови или други сходни ограничения на всяка страна, която употребява прекалено съветската сила. Могат да се ползват тарифни или нетарифни ограничавания (мита или квоти), когато страните са нараснали вноса си на съветска сила (напр. недопечен петрол) и по-късно са нараснали износа на енергоемки артикули (напр. рафинирани петролни продукти) към страните, които ползват глобите.

Да отбележим, че такава мярка сигурно е ориентирана към България, която има дерогация за импорт на нефт с съветски генезис до края на 2024 година

" Наложете наказания на Росатом "

Планът съдържа апел всички страни, прилагащи режима на наказания, да включат в него и Росатом. Предлага се " сигнален пакет от ограничения, в това число възбрана на съветския уран, както и лични наказания върху управлението на Росатом и чиновници на Росатом, работещи в Украйна ". В композиция да се поеме " благонадежден ангажимент за по-нататъшни наказания, в случай че Русия провокира нуклеарен случай в Украйна, в това число цялостни наказания против Росатом и всичките му дъщерни сдружения ".

Интересно е приложението на енергиен раздел: Други ограничения за петрол и газ. В него се залагат наказания против съветски петролни и газови компании. " Наложете цялостни наказания на всички съветски петролни и газови компании - в това число Газпром, Газпромнефт, Роснефт, Сургутнефтегаз, Лукойл, Татнефт, Транснефт, Сибур, Зарубежнефт и Новатек - с лимитирани изключения, съобразени с тавана на цената на петрола и с краткотрайни изключения от европейското ембарго.

Санкция на Газпромбанк

Налагане на пълномащабни наказания на Газпромбанк, която и беше изключена от режима на глобите, защото през нея минават разплащанията при търговията с сила. (както и рублевата скица за заплащания към Газпром - б.р.)

Разработчиците на проекта оферират цялостно данъчно облагане на тези западни петролни и газови компании, останали в Русия: държавните управления би трябвало да наложат 100% налог върху всеки доход, получен от петролни и газови компании, като Total и SLB (Schlumberger Limited - световна компания за рандеман на петрол) - от интервенции в Русия или Беларус, от 24 февруари 2022 година, като всичко събрано бъде предопределено за поддръжка на възобновяване на Украйна.

Като последна, само че не по значение, мярка се предлага да се блокира достъпът на съветски компании до петролни залежи на Запад, както и до компютърни услуги за съветската петролна промишленост (сондажни услуги, ремонтни действия и услуги за кладенци, както и лицензиране или продажба на софтуерни пакети за петролния сектор).

Ермак окичи Групата със заслуги

Представяйки проекта, Андрий Ермак означи, че проектът (документите) на нашата група към този момент са на бюрата на всички международни водачи и на всички, които вземат участие в използването на глобите. " Горд съм, че работата на нашата група е в основата на повече от 70% от прилаганите все още наказания - от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Обединеното кралство и други страни ", сподели той.

Ермак акцентира, че групата е постигнала ембарго върху съветския нефт и петролни артикули, техните ценови тавани, изцяло блокиращите наказания върху към 20 от най-големите съветски банки и лишаването на Русия от всички права в Специалната (работна) група за финансови действи (Financial Action Task Force - FATF*) против изпирането на пари (От 2001 година групата разшири дейностите си, насочвайки ги и в битката против финансирането на тероризма - б.р.). Освен това, продължава шефът на президентската канцелария, бяха наложени търговски ограничавания на невиждано необятен лист от артикули с двойна приложимост, наложени бяха самостоятелни наказания на хиляди лица от разнообразни области и беше основан координационен механизъм за използване на глобите на Г-7.

" Санкциите са мощно оръжие, с което пазиме страната си и с помощта на което ще победим агресора ", сподели Ермак.

Ръководителят на кабинета на президента заяви, че интернационалната работна група е показала и разгласила нов проект за деяние по глобите - " План за деяние 2 "

" Очакваме с неспокойствие новите мощни пакети наказания, планувани от този проект. Това е извънредно значим документ и аз благодаря на всички, които участваха в създаването му ", сподели Андрий Ермак, представен от dir. 

Той акцентира, че новият проект би трябвало да бъде обявен допустимо най-скоро на международните водачи и съответните организации, ангажирани с въпроса за глобите. Украйна чака включването на съветски пропагандисти, които поддържат експанзията против Украйна, в идващите санкционни пакети. Андрий Ермак също по този начин акцентира значимостта на налагането на наказания против съветските спортисти, които се употребяват от страната-агресор като инструмент за агитация на нейната война.

Ръководителят на президентската канцелария изясни, че Киев продължава да комуникира с партньорските страни, по-специално със страните от Глобалния юг (Африка, Латинска Америка и разрастващите се елементи на Азия и Близкия изток - б.р.), за усилване на режима на наказания против Русия. Според Андрий Ермак водачите на тези страни са добре осведомени със обстановката в Украйна и по тази причина упованията във връзка с тяхната увереност са много високи.

На собствен ред дипломат Майкъл Макфол акцентира, че областите на санкционен напън, препоръчани в документа, са доста характерни. Това са най-болезнените точки на съветската стопанска система, които би трябвало да бъдат натиснати, с цел да се понижи капацитетът на Русия за военни дейности. По-специално Макфол акцентира значимостта на по-нататъшните наказания против съветския енергиен комплекс и отбранителната индустрия, рестриктивните мерки върху потреблението на финансови принадлежности, въпроса за конфискацията на активите на Централната банка на Русия и последващото им прекачване в Украйна, както и други, отразени в проекта сфери.

Според него санкционният режим би трябвало да бъде засилен, а новият проектопакет наказания демонстрира по какъв начин могат да се ползват те против страната агресор.

Какво още...

Няма да влизаме доста във вътрешността в проекта, само че ще стигнем до предложение за цялостно ембарго върху всички артикули от съветската металургия, " само че с дълги преходни интервали ".

Препоръчва се страните да затворят малките врати в актуалните правила, катоналожат пълномащабни наказания против фирмите снабдители на съветската войска и финансират войната посредством обилни данъчни заплащания (назовават се най-големите металургични предприятия Алроса, Мечел Евраз, Металоинвест, ММК, Новолипецк стийл, Норилс Никел, Полиметал, Полиус, Русал, Северстал, ТМК, Уралстийл и Ависма).

Сред предложенията са и диамантеният бранш, златото, услугите, даже риболовът. Разбира се, и военнопромишленият комплекс, основно блокиране на снабдяването с високотехнолични съставни елементи за съветските оръжия (ракетни системи).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР