В съня се отделят хормони на растежа и се обновяват

...
В съня се отделят хормони на растежа и се обновяват
Коментари Харесай

7 родителски грешки, които нарушават съня на детето

В съня се отделят хормони на растежа и се обновяват кафези, обмяната на веществата се контролира и имунната система укрепва, като в същото време мозъкът преработва безчет информации. По тази причина освен за възрастните, само че и за дребните деца е значимо да си набират ежедневно задоволително сън. За да става това, е належащо родителите да заобикалят някои неточности, които пречат на децата им да се наспиват. От редовете по-долу ще разберете кои тъкмо са те.

1. Детето не е ангажирано задоволително денем

Колкото по-запълнен е денят ти, толкоз по-изтощен си вечер и толкоз по-бързо заспиваш. Така е и с децата. Затова през будната си фаза детето би трябвало да има задоволително занимания, с цел да може вечерта да се усеща изтощено. Най-подходящи за задачата са игрите и лудуването, само че и ангажирането на мозъка – след приказката за лека нощ детето заспива щастливо и предостатъчно.

2. Не се долавят признаците на отмалялост

Не всяко дете се нуждае от следобеден сън. Но когато родителите не разпознаят в точния момент сигналите за отмалялост на детето си денем и не го сложат да спи, в късния следобяд то може да заспи самичко от безсилие. Тогава сред следобедния и нощния сън има напълно малко време и ритъмът на детето се нарушава, тъй като вечерта не е задоволително изтощено, с цел да заспи незабавно. Ето за какво е значимо родителите да обръщат внимание на признаците, издаващи отмалялост: прозевки, триене на очичките и ушите, бърчене на челцето или вторачен имобилен взор.

3. Да не се съблюдава открито време за сън

Режимът е необходим на детето, с цел да си построи привички и да развие избран темп на сън. Така децата последователно привикват да си лягат вечер едновременно и надлежно се уморяват тъкмо тогава, когато настъпи часът за лягане.

4. Б ебето да се успокоява при най-малкия тон

Грешка, която се позволява най-много от новоизпечени родители: при най-малкия тон, който спящото бебе издаде, да тичат да го успокояват. Всъщност е значимо то да се научи единствено да се умирява и да заспива още веднъж без непозната помощ. Разбира се, не става въпрос да го оставите да се дере и да пищи. Но в множеството случаи е по-разумно да изчакате малко, с цел да видите дали детето няма да се успокои от единствено себе си. Ако това не стане, тогава родителите могат да се намесят.

5. Прекалено ранна промяна на бебешкото с детско креватче

Повечето родители сменят бебешкото легло с детско, когато детето е сред година и половина и три години. Все отново не трябва да бързате! Ако детето смени креватчето си прекомерно рано, допустимо е да се усеща неловко в новото и да спи неспокойно. Започне ли детето ви да се катери по решетката и да се пробва да я прескача, значи е време да му купите по-голямо легло, с цел да може да слиза от него независимо без заплаха да се нарани.

6. Следобеден сън в прекомерно ярко помещение

Някои родители мислят, че следобяд детето им би трябвало да спи в ярко помещение, с цел да прави разлика сред дневната и нощната отмора. Това обаче смущава съня на някои деца. Защото тъмнината нормално има успокоителен резултат върху децата и също така благоприятства образуването на мелатонин, хормона, регулиращ съня. Ето за какво се предлага даже за следобедния сън завесите да се спускат и при нужда да се изгасва лампата.

7. Изключват се всички шумове

За да обезпечат спокоен сън на детето, родителите го защищават от всички шумове: пералнята в прилежащото помещение не трябва да работи, никакви диалози или включен тв приемник наоколо. Но такива присъщи за всекидневието шумове са значими, с цел да може детето да привиква със заобикалящата го среда и по време на сън. При това шумовете оказват помощ най-много на бебето да заспи, тъй като му припомнят за клокоченето и бълбукането, които е слушало в майчината вътрешност.

Разбира се, сънят на едно дете е строго самостоятелен. Всяко има разнообразни потребности и привички. Но в случай че се заобикалят някои типични неточности, в редица случаи сънят на детето доста ще се усъвършенства. Така нищо към този момент няма да попречва пълноценната възстановителна фаза.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР