В съд в Москва започна по същество процесът срещу известния

...
В съд в Москва започна по същество процесът срещу известния
Коментари Харесай

Руският опозиционер Иля Яшин бе изправен пред съда


В съд в Москва стартира всъщност процесът против известния съветски опозиционер Иля Яшин заради рецензиите му срещу нашествието в Украйна, заяви Асошиейтед прес.

Яшин е един от малкото критици на Кремъл, останали в Русия в изискванията на засилващи се репресии против инакомислието. Той е в ареста, откогато бе арестуван през юли, отбелязва АП.

На Яшин са повдигнати обвинения в разпространяване на погрешна информация за съветската войска - ново закононарушение, добавено към наказателния кодекс на страната, откакто съветският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна.

Ако бъде приет за отговорен от Мешчанския областен съд в Москва, опозиционерът може да получи до 10 години затвор.

Обвиненията против Яшин са свързани с видеоклип в " ЮТюб ", на който той приказва за убийства на украинци в предградието на Киев Буча. Самият той отхвърля обвиняванията и ги счита за политически стимулирани.

Днес Яшин съобщи, че делото му е изфабрикувано и  " има всички белези на нелегално политическо гонене ". Той означи, че на записа в интернет се базира на съветски публични източници наред с украински изказвания, с цел да получи аудиторията му справедлива визия за случилото се.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР