В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/, всички българи

...
В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/, всички българи
Коментари Харесай

Днес е Голяма Задушница преди Великия пост

В съботния ден против Неделя Месопустна /Месни заговезни/, всички българи правят помен в чест на мъртвите на огромната Задушница преди Великия пост. Или, както името " Задушница " демонстрира, това е ден за възпоменаване на душите на умрелите.

На Задушница се посещават гробовете на умряли близки. За помена се подготвя " коливо " - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и самун и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи. Обикновено на гроба свещениците правят парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молебствия, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е знак на възкресението, тъй като по думите на св. ап. Павел, житното зърно не може да оживее, в случай че първо не почине. Виното е знак на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата религия, а пламъчетата припомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът значи чистата молитва, а цветята - добродетелите на умрелия.

Според православния канон е неправилно слагането на храна на гроба на покойника. Библията отхвърля това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този метод се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и пиво. Сладкиши, месо и вино се раздават сред живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите.

Както на всеки помен, по този начин и на Задушница се раздава на небогати и нуждаещи се. Всички задушници през годината са постоянно в съботен ден, когато Исус Христос бил също мъртвец и с тялото си е бил в гроба.За една календарна година нормално Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, към Димитровден и Архангеловден. Задушниците са постоянно в събота, тъй като в седмичния празничен цикъл, църквата е определила съботата за ден на починалите.

На тези дни околните на умрелите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и по-късно раздават на присъстващите жито и храна за " Бог да елементарни мъртвите души ".На идващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни - стартира огромният Великденски пост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР