В събота времето у нас ще е още по-горещо. Предупреждението

...
В събота времето у нас ще е още по-горещо. Предупреждението
Коментари Харесай

Жеги над 40°! Оранжев код за опасност в почти цяла България

В събота времето у нас ще е още по-горещо. Предупреждението оранжев код за рисково високи температури през днешния ден е в действие за 17 области на страната, а в останалите 11 е жълт. Това демонстрира информация на уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките.

Оранжевият код е в действие за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. Там се чакат оптимални температури сред 38° и 41°.

При оранжев код от Национален институт по метеорология и хидрология предизвестяват хората да бъдат готови, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и заболели хора, възрастни и деца. Трябва да се наблюдават прогнозите и да се работи съгласно препоръките на управляващите.

В останалите 11 области на страната – Перник, София град, София област, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна, е в действие жълт код за високи температури. Там пък оптималните температури ще са сред 35° и 37°.

При жълтия код хората би трябвало да бъдат деликатни, защото се чакат доста високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и заболели хора, възрастни и деца.

Днес над цялата страна ще е слънчево и горещо, ще духа слаб вятър от изток-североизток. Атмосферното налягане ще се задържи близо до междинното за август. Максималните температури ще бъдат сред 36° и 41°.

Над Черноморието ще е слънчево с оптимални температури на въздуха 32°-35°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра към 28°, на 2000 метра - към 20°.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР