В събота вечерта в Mалката раннохристиянска базилика с любезното домакинство

...
В събота вечерта в Mалката раннохристиянска базилика с любезното домакинство
Коментари Харесай

Без първа награда в 13-ия „Добромир Тонев“


В събота вечерта в Mалката раннохристиянска базилика с общителното домакинство на ОИ „ Старинен Пловдив “ се състоя церемонията по награждаване на спечелилите в ХIII-тото  издание на Националния конкурс за лирика на името на „ Добромир Тонев “ за създатели до 45-годишна възраст.

Приветствие към публиката и участниците във вълнуващата вечер пръв насочи заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, който сложи начало на церемонията.

Водещ бе Владислав Севов, а в ролята на музикален хазаин се изяви изтъкнатият български цигулар и музикален възпитател маестро Мичо Димитров, който развълнува присъстващите с осъществяванията си.

Той описа и персонални мемоари от срещите си с Добромир Тонев и насочи специфична признателност към проф. Огнян Сапарев, преподавателят, който е предизвикал основаването на това отбрано, надарено поетично общество по това време.

„ Пловдив е доста популярен град, Пловдив е град на културата. Всеизвестен факт е за всички, само че той е точно подобен, тъй като има своите персони. Наскоро подкрепихме издаването на книга за почетните жители на Пловдив, написана от Мимо Райчев. Често се питаме какъв е нашия град? На представянето Мимо Райчев направи разбор като означи, че голяма част от всички почетни жители са хора от културата. Хора, оставили доста ярка диря, без значение дали са почетни жители или не. Културният живот е подобен и  това прави града ни жив. Такава ярка персона е и  Добри Тонев. Каквото и да кажа за него, ще е малко. Щастлив съм, че поддържаме неговото дело и паметта за него живи. Трябва да продължаваме да пишем, тъй като поезията като се изключи че е експресия, демонстрира идентичността на индивида. Моля ви, продължавайте да пишете, тъй като ние по този начин научаваме за вас “, сподели заместник-кметът Пламен Панов, който показа, че също написа стихове.

За работата на журито, определило спечелилите, описа ръководителят на – поетесата Станислава Станоева, една от първите ученички в поетичната академия на Добри Тонев и един от основателите за основаването на премия на негово име. Като членове на журито участваха още поетесите Ина Иванова и Елена Диварова.

Комисията прегледа и оцени общо 99 плика с оферти и взе решение тази година да не се присъжда Първа премия.

Журито гласоподава две Втори награди – на Преслава Виденова Петрова от Шумен и Боряна Маринова Богданова от София. Трета премия завоюва Евгения Динева от София.

Наградите бяха връчени от заместник-кмета Пламен Панов и членовете на журито.

Припомняме, че община Пловдив обезпечава за спечелилите грамоти и парични награди, както следва: първа премия – 800 лева, втора премия – 600 лева и трета премия – 400 лева

Бяха връчени и обичайните Специални награди от сътрудници. Награда на ПУ „ Паисий Хилендарски “ за млад поет-студент тази година не се присъжда.

Парична премия в размер на 300 лева, обезпечена от Радио Пловдив, бе връчена от шефа на Радио Пловдив Чавдар Каришев на Емилия Миткова Найденова от София.

„ Няма нищо по-прекрасно, по-красиво и по-романтично от млад стихотворец. Той гледа на света по извънреден метод. Пожелавам на нашата лауреатка да резервира този взор към света “, сподели Чавдар Каришев.

Нощувка и вечеря за двама в хотел „ Одеон “, обезпечени от Тони Симидчиева – ръководител на Регионална занаятчийска камара – Пловдив, получи Радина Събчева-Иванова от София. Беше връчен и Паметен знак от Дружество на писателите в Пловдив.

Всички наградени прочетоха по едно свое стихотворение пред публиката.

Националният конкурс за лирика „ Добромир Тонев “ се организира годишно, той е неизвестен, а тематиката – свободна. Всеки искащ взе участие с едно до три свои стихотворения.

Кандидатства се единствено с произведения, които не са оповестени в печатни или интернет издания все още на оповестяването на състезанието, и с които претендентът не е взел участие в други сходни състезания.

Обявяването на резултатите и награждаването на спечелилите в състезанието всяка година се случва в навечерието на рождения ден на огромния български стихотворец – 15 октомври.

Традиционни уредници на състезанието са Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „ Хермес “, ИК „ Жанет 45 “, ПУ „ Паисий Хилендарски “, госпожа Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР – Радио Пловдив и Българска национална телевизия 2. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР