В събота Ватиканският наказателен съд осъди висш служител на Католическата

...
В събота Ватиканският наказателен съд осъди висш служител на Католическата
Коментари Харесай

Ватикана осъди бивш помощник на папата на 5 години затвор

В събота Ватиканският углавен съд осъди върховен чиновник на Католическата черква, кардинал Анджело Бечиу, на пет години и половина затвор за финансови закононарушения .

Това заяви Агенция Франс Прес.

75-годишният Бечиу е някогашен консултант на папа Франциск и беше изправен пред обвинявания в заграбване, корист с власт и манипулиране на очевидци, свързани със.

Бечиу поредно отхвърля да е направил каквото и да е нарушаване, като твърди, че е почтен и че в никакъв случай не се е облагодетелствал персонално от покупко-продажбите. Адвокатът на италианския прелат съобщи пред кореспонденти, че той ще апелира .

Преди да бъде уволнен от папа Франциск по различен въпрос, Бечиу беше един от най-влиятелните хора във Ватикана . Той беше заместник-държавен секретар от 2011-2018 година и по-късно началник на ватиканския отдел, който учи евентуални претенденти за светци от 2018 година до уволнението си през 2020 година
 Ватикански съд желае седемгодишна присъда за кардинал Бечиу
Ватикански съд желае седемгодишна присъда за кардинал Бечиу

Той също по този начин изиска да бъдат иззети активи за милиони евро

Процесът най-много се върти към комплицираната покупка на първокласна постройка в Лондон от Държавния секретариат. Ватикана продаде сградата 2022 година, понасяйки приблизителна загуба от към 140 милиона евро

Другите съдени включват няколко чиновници на Ватикана и двама външни брокери, които Ватикана е обвинил в изнудване.

Папата уволни Бечиу от различен върховен нравствен пост през 2020 година поради хипотетичен непотизъм. Това обвиняване постоянно се появява по време на процеса, като Бечиу отхвърли и това.

По време на уволнението на Бечиу той също беше лишен от това, което съгласно Ватикана тогава бяха неговите " права, свързани с това да бъде кардинал ".

Това включваше правото да взе участие в тайният конклав за избор на идващия папа след гибелта или оставката на Франциск.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР