В събота, в Кралската опера във френския дворец Версай диригентът

...
В събота, в Кралската опера във френския дворец Версай диригентът
Коментари Харесай

"Шоуто трябва да продължи"... онлайн

В събота, в Кралската опера във френския замък Версай диригентът Франсоа-Ксавие Рот застана пред своя пулт и гордо се обърна, с цел да поздрави залата дружно със своя оркестър. Но по този начин и не чу нормалните ръкопляскания.

В разгара на пандемията от ковид отсъстващите меломани съумяха обаче да се насладят на Петата и Седмата симфония от Бетовен, излъчени директно от телевизия " Мецо ". Кралската опера и десетките затворени зали по целия свят се помиряват и дават спектакли онлайн или по малкия екран, с цел да запазят контакта си с публиката.

Стрийминг онлайн, лъчение на остарели концерти или оперни представления посредством приложения и платформи, само че също и персонални начинания на актьори, озовали се мигновено в техническа безработица.

Така да вземем за пример немският пианист с генезис от Русия Игор Левит изнася към този момент няколко дни рецитал посредством директно видеоизлъчване в " Туитър " от жилището си - за огромна наслада на своите близо 60 хиляди почитатели.

На собствен ред американското мецосопрано Джойс ДиДонато дружно с полския тенор Пьотр Бечала показа в неделя от салона в личния си дом фрагменти от операта " Вертер " на Масне, излъчени директно в " Инстаграм " и " Facebook ", като употребява случая и насочи апел за дарения в интерес на театрите и оркестрите.

" Музиката ще пристигна при теб "

Във Франция цигуларят Рено Капюсон качи в неделя в " Туитър " видеоклип, в който свири мелодия от Дворжак, посредством приложението NomadPlay, което дава опция инструменталните сола да се записват с виртуален оркестров акомпанимент.

" Щом ти не идваш при музиката, музиката ще пристигна при теб ", прогласява сходно на девиз Парижката филхармония и припомня, че предлага един тип " музикален комплект за оцеляване " - всички остарели концерти, събрани в приложението Philharmonie, а настрана, на уеб страницата си - плейлисти и виртуална обиколка из своя Музей на музиката.

Парижката опера, навлязла в истински " черен сезон " след историческа и скъпоструваща стачка, последвана неотдавна от затварянето й, съобщи за Агенция Франс Прес, че вместо представления ще излъчва оперни и балетни стратегии в безвъзмезден стрийминг на уеб страницата си и в съдействие с платформата Culturebox. От вторник ще се популяризира новата режисура на операта " Манон ", едвам оживяла след премиерата си при започване на март.

В понеделник и Метрополитън Опера в Ню Йорк, една от най-престижните в света, стартира да качва на уеб страницата си безвъзмездни спектакли в запис. " Стремежът е в тези изключително сложни моменти да предложим едно лирично успокоение на всички фенове на операта ", декларира в обръщение нейният общоприет шеф Питър Гелб.

Виенската и Мюнхенската опера постъпват по същия метод, а операта в Стокхолм даже излъчва непосредствено видеозапис на вагнеровата " Валкюра ", който трае пет часа (с антрактите).

Балът бе открит от Берлинската филхармония, най-прочутия оркестър в света, който даде за един месец свободен достъп до своята " Дигитална концертна зала ", по принцип платена.

Храмът на културата гори

Кралската опера във Версай в събота се взриви от страсти. Анрик Терен, общоприет представител на " Оркестъра на вековете " с диригент Франсоа-Ксавие Рот, едвам не се просълзи, давайки изявление в антракта на концерта.

" Нотр Дам " в Париж наскоро пламтя. Днес гори друга катедрала, храмът на живия театър ", сподели той и придружи думите си с зов за благотворителност към притежателите на огромни благосъстояния.

Според него последствията са " прелом за всички музиканти без непрекъсната работа и за тези, които ги ангажират ", тъй като при положение на форсмажор " договорите са невалидни и оскъдни ", така че изпълнителите не получават възнаграждение.

Независимо от виртуалните утешения времената са в действителност тежки за експертите от сектора. Френската асоциация на сътрудниците, представляващи хора с креативен специалности, прикани държавното управление да сътвори " фонд за обезщетяване ", а Сдружението на лиричните артисти във Франция настоя управляващите да вземат ограничения с оглед " тежестта на рецесията, която заплашва бъдещето на мнозина дейци на изкуствата ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (566)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР