В събота министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис напомни за задължението

...
В събота министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис напомни за задължението
Коментари Харесай

Гръцкият премиер предупреди Скопие, че пътят към ЕС зависи от спазването на Преспанското споразумение

В събота министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис подсети за задължението на формалните лица на Северна Македония постоянно да употребяват конституционното име на страната, както е планувано в съглашението сред Атина и Скопие от 2018 година, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации.

Ще изчакаме формалните позиции на държавното управление на Северна Македония, само че първите данни са извънредно отрицателни, твърди министър председателят, представен от Катимерини. „ В основата на Преспанското съглашение беше концепцията за единно име, това, което назоваваме erga omnes, че името Северна Македония би трябвало да важи за всички, т.е. да се употребява, както в чужбина, по този начин и вътре в страната ", сподели Мицотакис в изявление за националната телевизия ERT.

Коментарът идва, откакто по време на тирада, съживявайки дългогодишния спор за името. Силяновска-Давкова употребява предходното име по време на встъпването си в служба предходната неделя.

„ Искам още един път да насочва предизвестие към новото държавно управление да промени линията си оттук насетне, да съблюдава тази съществена наредба на Преспанското съглашение, да употребява името Северна Македония единствено в страната и отвън нея, когато се приказва за северната ни съседка. В противоположен случай е несъмнено, че те ще провокират проблеми освен в връзките на Гърция със Северна Македония, само че и в връзките на Европа със Северна Македония ", добави още Мицотакис

Припомняме, че новоизбраният президент в Скопие назова страната си " Македония " по време на речта си за встъпване в служба. Дръзкият акт докара до дипломатическо напрежение с Гърция и България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР