В събота Германия буквално прекрачи в нова историческа ера. Там

...
В събота Германия буквално прекрачи в нова историческа ера. Там
Коментари Харесай

Ядрена лудост върлува из Европа

В събота Германия безусловно прекрачи в нова историческа епоха. Там стартира процесът на извеждане от употреба на последните три атомни реактор в АЕЦ “Исар-2 ”, “Некарвестхайм-2 ” и “Емсланд ”. Самите политици в Берлин показват това събитие като мигновено прекъсване, само че работещият нуклеарен реактор не е електрическа кана, невероятно е да се спре реакцията на разделяне в ядрото с натискане на бутон, до момента в който производството при тях се възнамерява да бъде понижено, и мрежовите оператори към този момент няма да вземат поради индустриалния потенциал на трите АЕЦ при изчисляването на енергийния баланс.

Екипът на Олаф Шолц показва завършването на плана за кротичък атом като собствен безспорен и оглушителен триумф, само че даже в самата Германия протичащото се възприема извънредно нееднозначно – толкоз нееднозначно, че към този момент може да се приказва за идно въстание на обособени провинции.

Да стартираме с това, че самата дефиниция на отхвърли от потребление на атомни електроцентрали в името на околната среда и по-доброто бъдеще е безсмислена. Поради простата причина, че преди година Организация на обединените нации, след години на проучвания и диспути, призна нуклеарната сила за екологично безвредна и не причиняваща обилни вреди на природата, без значение дали става въпрос за повишение на атмосферната температура или физическото замърсяване. Още един път подчертаваме: това решение има оптималната научна аргументация, защото все още на приемане на резолюцията 443 нуклеарни реактора са били в употреба в 32 страни по света, а други 55 са били в развой на създаване или въвеждане в употреба. Ако погледнете цифрите на държавните енергийни салда, тогава най- " нуклеарните " страни бяха и остават Франция, Унгария, Словакия и Украйна, където атомните електроцентрали генерират повече от половината от цялата електрическа енергия, общо всеки десети мегават в света наблюдава своето потекло от интензивно делящо се ядроот уран-235.

Спирането на последните реактори нямаше смисъл даже от политически пристрастна позиция.

Наистина, част от горивото за реактора беше доставено от Русия, само че поради скромния брой „ гърнета “, останали в Берлин, екип от немски реформатори можеше да откри различен източник на доставки. Транснационалната компания “Уренко ” или американската “Уестинхаус ” сигурно биха се притекли на помощ на застоялата енергетика и стопанска система на главния финансов донор на Европейския съюз. Вашингтон дейно изтласка съветския газ от европейския пазар предходната година, поставяйки вчерашните купувачи крепко на куката на американския полутечен природен газ и сигурно няма да откаже да я вкара още по-дълбоко в нежната плът на немския бюджет.

Докато Берлин, повтаряйки мантрата за битката с световното стопляне, стопира атомните си централи, прилежаща Унгария това лято стартира практическа работа по построяването на два нови съветски реактора. Смешното е, че с безусловно същите цели - единствено че унгарците в последна сметка ще станат първата страна в Европейски Съюз, където екологичните и безвредни енергийни източници играят преобладаваща роля. Като бонус Будапеща за първи път в историята си ще спре да купува електрическа енергия от съседите си и ще влезе на пазара като продавач.

Това не е плод на нашето въображение, което се удостоверява от демарша на управляващите на Бавария, които в доста остра форма се обърнаха към федералното държавно управление с искане да трансферира правото да взема решение ориста на атомните електроцентрали на управлението и жителите на провинциите, където се намират. Баварският министър председател Маркус Зьодер в изявление за “Билд ” назова самодейността на Берлин забранен разкош, защото енергийната рецесия бушува в страната - и до момента в който зеленият преход не завърши, всеки рационален политик би трябвало разумно да употребява всички налични енергийни източници.

Масло в огъня налива немското издание “Зюдойче Цайтунг ”, което написа, че прекъсването на атомните електроцентрали ще докара до дисбаланс, увеличение на зависимостта от импорт на електрическа енергия както от прилежащи страни, по този начин и от чужбина. По-специално от Франция, където, както си спомняме, електричеството се създава от по този начин недолюбвания от Берлин уран.

Но даже и тук всичко не е толкоз просто.

През цялата предходната година френската нуклеарна промишленост беше много напрегната. В локалните АЕЦ ненадейно беше открит повреден водопровод, заложен на стадия на планиране, което докара до всеобщи прекъсвания и поправки. В избрани моменти до девет реактора изпадаха от мрежите, което докара до невижданото - Париж стартира да купува електрическа енергия от чужбина.

Трябва обаче да се признае, че, съдейки по външни признаци, освен Германия, само че и други богати страни са полудели.

На неотдавнашната среща на високо ниво на министрите на енергетиката и околната среда на Г-7 в Сапоро, Япония, представители на Съединени американски щати, Англия, Германия, Канада, Франция, Япония и Италия се ангажираха последователно да отстранен изкопаемите горива до 2050 година, като преминат напълно към възобновими източници. Хубаво е, кой би спорил. Остава единствено да разберем по какъв начин тези прелестни страни, изпълнявайки отговорностите си, ще усилят слънчевото произвеждане с хиляда гигавата до 2030 година - при изискване, че съгласно Международната организация за възобновима сила през предходните три десетилетия човечеството е усвоилоедва 3300 гигавата индустриални мощности за възобновима сила.

И един извънредно неуместен факт е запратен в далечния ъгъл: с общото понижение на потреблението на електрическа енергия в Европа през 2022 година с 4,5%, делът на извънредно замърсяващите природата въглища в енергийния баланс скочи незабавно с 23%. Гражданите са уверени, че това е краткотрайна мярка и че многочислените френски и италиански Водноелектрическа централа скоро ще влязат в борбата. Но пролетта е доста суха и равнището на водата в реките на Европа, в случай че не е рекордно ниско, сигурно не е задоволително, с цел да зареди енергийните елементи на язовирите. А има и селско стопанство, което изисква милиони тонове вода за напояване.

От древността се знае, че когато Бог желае да накаже човек, той го лишава от разсъдък. Гледайки цялата тази нелогична екологична тресчица в страните на Запада, човек получава усещането, че висшите сили са престанали да се занимават с човеци и работят на едро. От Вашингтон до Берлин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР