В събота, 3 април 2021 г., се навършват пет години

...
В събота, 3 април 2021 г., се навършват пет години
Коментари Харесай

Панамските досиета: 5 г. по-късно ЕС не успява да се справи с данъчните злоупотреби

В събота, 3 април 2021 година, се навършват пет години от удивителното приключване на 11,5 милиона документа от Базираната в Панама. Тези документи разкриха скрита конструкция на престъпност, корупция и отбягване на налози, прикрити от секрети офшорни компании - прикриване на доходи от замърсен бизнес и отбягване на налози, написа за " Евронюз " Андерс Далбек, управител по световна данъчна политика в ActionAid.

Докато документите демонстрират, че доста от най-богатите хора и компании в света - в това число 143 политици и техни сътрудници - употребяват офшорни данъчни убежища, с цел да избегнат заплащането на справедливия си дял от налозите, елементарните жители в доста страни по света са изправени пред изтощителни ограничения за строги икономии.

Въпреки че против доста лица бяха повдигнати обвинявания и няколко високопоставени политици се отдръпнаха, към този момент 5 години политиците не съумяват да трансформират структурите, които разрешават отбягване на налози, корупция и замърсен бизнес, ". Скандалът с Mossack Fonseca съставлява единствено върхът на айсберга във връзка с загубите на доходи от противозаконни финансови принадлежности и данъчни убежища.

Мрежата за данъчно правораздаване пресмята, че годишно се заобикалят към 500 милиарда щатски $ корпоративен налог в международен мащаб - благодарение на комплицирана мрежа от данъчни убежища, банки, финансови съветници, огромни компании и елитът. Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейският съюз започнаха някои ограничения за повишение на прозрачността, само че на процедура милиардерите и бизнесите, които се пробват да избегнат налози и прането на пари, към момента могат да го създадат, защото водачите не са трансформирали радикално законите и наредбите, които им разрешават това.

Докато " Панамските досиета " разкриха по какъв начин международният хайлайф крие парите си офшорно, ние не би трябвало търсим доста надалеч, с цел да забележим какъв брой страни в Европейски Съюз улесняват данъчните злоупотреби. Държави като Холандия и Люксембург са измежду най-големите в съдействието за отбягване на налози в света, други като Ирландия, Кипър и Малта също имат характерности на данъчните убежища. Това е изцяло неприемливо.

Откакто се появиха " Панамските досиета " следим и детонация в цифровата стопанска система, която както е известно, е извънредно сложна за облагане с налози, защото може да бъде мъчно да се откри къде тъкмо са приходите на софтуерните компании и доста огромни софтуерни компании употребяват тази липса на изясненост, с цел да избегнат заплащането на справедливия си дял от налози.

Например, проучване на ActionAid открива, че 20 разрастващи се страни могат да изгубят към 2,8 милиарда щатски $ данъчни доходи от Фейсбук, Alphabet Inc и Microsoft заради несправедливи световни данъчни правила.

Потенциалните налози, събрани единствено от тези три огромни софтуерни компании, могат да се насочат към Световната здравна организацията (СЗО), която пресмята дефицит на повече от 1,7 милиона медицински сестри в тези страни единствено за три години.

COVID-19 сложи във фокуса зависимостта ни от публичните услуги, изключително опазване на здравето, обучение и дефицит на финансиране за тях.

Обединеното кралство и Съединени американски щати, които афишират проекти за повишение на корпоративните налози, са самопризнание за нуждата от повече такива данъчни доходи по време на пандемията и по-късно. В допълнение към повишение на корпоративния налог, актуалната рецесия Covid-19 би трябвало да даде спомагателен подтик за Европейски Съюз и страните членки да предприеме незабавни дейности за действително унищожаване на данъчните малки врати и да трансформират други закони и правила, които улесняват избягването на данъчно облагане.

Неотдавнашна инструкция, препоръчана от Европейската комисия по отношение на общественото докладване по страни, което ще изисква от фирмите да оповестяват приходите си, облагите, платените налози и икономическата си активност в всяка страна, в която участват, е значима стъпка към данъчната бистрота и съставлява голяма победа за доста организации на гражданското общество. Но е належащо доста повече, в случай че Европейски Съюз желае ефикасни дейности за справяне с проблемите, осветлени преди 5 години от " Панамските досиета ".

Има четири съществени дейности, които Европейски Съюз би трябвало да предприеме във връзка с данъчната правдивост: държавите-членки би трябвало да отстранен всички данъчни убежища в личните си страни; Европейски Съюз би трябвало да актуализира своя черен лист с данъчни убежища, с цел да включи всички данъчни убежища, в това число личните си държави-членки. Това би трябвало да включва черен лист с юрисдикции с нулев или доста невисок данък; би трябвало да се преработят данъчни контракти, които разрешават на фирмите да реалокират доходи в данъчни убежища без данъци; и Европейски Съюз, и държавите-членки би трябвало да поемат водещата роля за вярното облагане на цифровата стопанска система.

По думите на Глобалния алианс за данъчно правораздаване, номинирани за Нобелова премия за мир за 2021 г.: " Няма нескончаем мир без обществена правдивост и няма обществена правдивост без данъчна правдивост ".

Правителствата на Европейски Съюз би трябвало да спрат да се оправдават, в този момент са нужни дейности, с цел да се обърне особено внимание на избягването на налози и тайнствеността като се има поради продължаващата пандемия на Covid и нуждата държавни управления по целия свят, освен в Европейски Съюз, да могат да събират доходи за финансиране на жизненоважни публични услуги.
 Съединени американски щати упрекнаха четирима за
Съединени американски щати упрекнаха четирима за " Панамските досиета "

Разплита се спекулация за офшорни сметки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР