В събота (17 ноември) от 15 часа в Смолян се

...
В събота (17 ноември) от 15 часа в Смолян се
Коментари Харесай

И в Смолян се стягат за протест срещу високите цени на горивата и ниските доходи

В събота (17 ноември) от 15 часа в Смолян се провежда митинг срещу високите цени на горивата и срещу всичко, което ощетява популацията. Мястото, където ще се съберат протестиращите, е разклонът за Пампорово на изхода от регионалния град.
На 5 ноември Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че стартира секторен разбор на пазарите за произвеждане и реализация на бензин и дизелово гориво. Това стана след серия изявления в медиите за навсякъде увеличение на цената на автомобилните горива за крайни консуматори в редица градове на България, както и получен сигнал в Комисията, че цената на горивото на бензиностанция във е значително по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.
В сигнала се показва, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е значително по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната. Допълва се, че разликата се равнява на към 10 лева на цялостен контейнер .

Към сигнала като доказателство е прибавен снимков материал от локалната преса на ценовите табла на съответна верига бензиностанции, от който е видно, че на едната бензиностанция във Велико Търново цената на дизеловото гориво за литър e 2,27 лева и на бензин Super 95 e 2,28 лева, а на другата цената за литър дизелово гориво е 2,42 лева, а за бензин Super 95 е 2,40 лева./л.
През последните два месеца се появиха и серия изявления в пресата, както и известия в средствата за всеобщо осведомление за реализирано в редица градове на България навсякъде увеличение на цената на автомобилните горива за крайни консуматори.
При изследване на наличието на огромна част от известията в мас-медиите се откри, че нарастването се следи в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и други Общото изказване е, че цените на горивата в последния месец са поскъпнали значително.
Посочва се, че най-масовият бензин А95 е поскъпнал с към 11 стотинки, а дизелът с към 13 стотинки единствено за месец, като повишението на цените от началото на годината е още по-осезаемо. Редица изказвания в медиите сочат, че към сегашния миг най-скъпи са горивата в най-бедния регион на страната – Северозападния - в областите Враца, Видин и Монтана.
Твърди се, че междинната цена за литър бензин А-95 в Монтана е 2.42 лв., а дизелът по 2.47 лв.. Най-евтино е в област Хасково, където литър дизел се продава на цена от 2.37 лв., а бензин А-95 на цена от 2.34 лв.. Следват областите Добрич и Пловдив, където е по-скъпо с към стотинка.
В умозаключение се показва, че съществуват огромни разлики в цените на бензиностанции от една и съща верига в обособените райони и даже според от разположението на обекта - на автомагистрала, на основен път или в малко обитаемо място.

В огромна част от публикациите се разяснява, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са много по-високи от средноевропейските , което не кореспондира и с трендовете на сензитивно намаляване в цените на петрола на интернационалните пазари, което се следи напоследък.
Според класацията на fuelo.net към днешна дата област Смолян е на 16-то място за най-евтини горива в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР