В събота, 13 май, над 60 души се свързаха с

...
В събота, 13 май, над 60 души се свързаха с
Коментари Харесай

Датският остров Борнхолм се разтресе, но не от земетресение

В събота, 13 май, над 60 души се свързаха с Геоложката работа на Дания и Гренландия (GEUS), с цел да рапортуват за земетресения на датския балтийски остров Борнхолм. Трусове е имало, само че не от земетресение, учените са озадачени.
Жителите описаха надълбоко подземно бумтене, клатеща се земя и смяна на налягането в ушите, когато настъпват трусовете, оповестява AP News. GEUS в действителност е записала земетресения с магнитуд 2,3. Първоначалното съмнение било, че става дума за земетресение, само че сеизмолозите го отхвърлили.
Според тях трусовете са породени от „ талази на акустично налягане от незнаен източник ". Имало е и още едно съмнение за необяснимия земетръс - военни учения в съседката по вода - Полша - на към 140 километра на юг от острова. Но и тази версия отпаднала.
Трусовете не са предизвикали пострадвания, макар че се оповестява, че има пропукани стени на къща. „ Когато получаваме известия за екот и едва разклащане, съвсем постоянно повода е, че военновъздушните сили са минали през звуковата преграда в морето и атмосферните условия са били такива, че звуковата детонация се е популяризирала над сушата “ - споделя Бьорн Лунд, доцент на науките за земята в университета в Упсала за шведския вестник Dagens Nyheter.
Лунд прецизира, че при избрани метеорологични условия може да наподобява, че звуковият взрив идва отдолу под земята. „ Това, което усещате, в действителност не е трептене в земята, а вълната на налягане във въздуха “ - счита той.
Подобни известия за трусове бяха получени от поданици на северозападна Англия през 2022 година, за които по-късно беше открито, че са породени от военен аероплан Typhoon, преодоляващ звуковата преграда край брега. Засега обаче точната причина за трусовете, усетени в Борнхолм, остава незнайна.
Източник

За времето като оръжие прочетете в детайли в Списание 8, бр. 2/2019 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР