В руските сили за сигурност никога не имали скрупули по

...
В руските сили за сигурност никога не имали скрупули по
Коментари Харесай

Дойче веле: Руските наказателни колонии - новият Гулаг

В съветските сили за сигурност в никакъв случай не имали угризения във връзка с обвинените в закононарушения. И все пак фрагментите на четиримата мъже, за които се твърди, че са направили нападението в “Крокус сити хол ” в Москва, са повече от брутални, даже и по стандартите на съветските служби, написа АРД.

 

Четиримата мъже бяха изправени пред московски съд в неделя вечерта, а по всичко личеше, че са били брутално измъчвани. Един от тях - Саидакрами Рачабализода, беше освен със синини по главата и подуто око, само че и с превръзка на ухото, част от което очевидно е била отрязана по време на ареста му. Медии оповестяват за видеоклип, който показвал жестоките дейности на силите за сигурност.

 

Съзнателна проява?

 

Друг арестуван - Шамсидин Фаридуни, също бе показан пред съда освен със синини, само че и с отоци по лицето. В обществената мрежа Телеграм се популяризират видеа и фотоси, които показвали по какъв начин мъжът е изтезаван с електрошокови удари в региона на гениталиите, изяснява АРД. Около врата на третия арестуван - Далерджон Мирзоев, висеше найлонов плик, за който наблюдаващи допуснаха, че е употребен, с цел да лимитира дишането му. Той също беше с насинено око.

Четвъртият мъж, който се яви пред съда, беше вкаран в залата в инвалидна количка и с болнични облекла, а по време на чуването е изгубил схващане, означават очевидци. Освен това наподобява, че той е изгубил едното си око, написа още АРД.

 

Руските сили за сигурност не бяха положили никакви старания да прикрият тежкото положение на обвинените. Даже таман противоположното – очевидно напълно съзнателно го демонстрираха обществено, с цел да видят всички в страната ясно какво тъкмо е било отношението към тях.

 

Обвиненията в изтезания не са нови

 

Обвиненията, че съветските сили за сигурност се отнасят брутално със обвинените в закононарушения, не са нови. Неправителствената организация “Хюман Райтс Уоч ” насочва такива обвинявания към управляващите в Русия отдавна. Руската неправителствена организация " Екип против изтезанията " изброява на своя уеб страница повече от 3700 случая на нарушавания на човешките права и над 370 случая на изтезания.

" Но демонстративният темперамент на изтезанията " съставлява напълно ново развиване, написа английският " Гардиън ", цитирайки Таня Локшина от “Хюман Райтс Уоч ”. Очевидно фрагментите на обвинените не са били публикувани несъзнателно, а като целеустремено предизвестие към всички, които възнамеряват набези в Русия, разяснява АРД.

 

Локшина изяснява, че видеоклипове като тези, публикувани след атентата в Москва, демонстрират доколко насилието в Русия се е трансформирало в нещо изцяло обикновено през последните две години на войната в Украйна. “Преди това имаше постоянно срещани изказвания за систематични изтезания от страна на съветските служби за сигурност. Но до момента беше немислимо те гордо да демонстрират сходни видеоматериали ”, споделя още Локшина, представена от АРД.

 

Руският политолог и публицист Кирил Рогов даже счита, че тези събития показват специфична тактичност, употребена от съветския президент Владимир Путин, с цел да прикрива недостатъци в уреждането на рецесии.

 

“Гневът и отмъщението би трябвало да се насочат към оня, който инцидентно попадне в полезрението на управляващите – всякога, когато някоя рецесия разобличи техните недостатъци. Обикновено виновникът за тези недостатъци не става обект на гнева, само че това е без значение. Насилието и успеваемостта му би трябвало да отстранен даже загатна за слабостта ”, изяснява Рогов, представен от АРД.

 

Медали и претенции за смъртно наказване

 

Според известия в медиите някои от чиновниците, взели участие в залавянето на обвинените, към този момент са получили оценки. Руското държавно управление не сподели да е впечатлено от изказванията за изтезания на арестуваните и отхвърля да разяснява, а някогашният президент Дмитрий Медведев даже изиска всеки, който има нещо общо с нападението или даже симпатизира на причинителите, да получи смъртно наказване. Изглежда, че цената на признанията, измъкнати от обвинените с изтезания, не играе роля при вземането на такива решения.

След нахлуването на Русия в Украйна Медведев пое ролята на жарък пропагандатор. И въпреки всичко той не е единствен, защото след терористичната офанзива в Москва избухна спор за наново въвеждане на смъртното наказване. Изпълнението му беше прекъснато от президента Борис Елцин през 1999 година, напомня АРД. Лидерът на съветския парламент Вячеслав Володин разяснява, че смъртното наказване може да бъде бързо въведено още веднъж, защото в никакъв случай не е било публично отменяно. Необходимо е единствено решение на Конституционния съд.

 

Автор:

 

Заглавието на публикацията принадлежи на редакцията на ФрогНюз.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР