В Русия тази сутрин бяха отворени всички секции за парламентарните

...
В Русия тази сутрин бяха отворени всички секции за парламентарните
Коментари Харесай

Три дни избори в Русия, властите удариха опозицията през Google и Apple |

В Русия тази заран бяха отворени всички секции за парламентарните избори. Заради пандемията гласуването в Руската федерация продължава до неделя.

Междувременно Гугъл и Apple отстраниха през днешния ден от платформите си приложението " Умно гласоподаване ", основано от организацията на съветския опозиционер Алексей Навални, който бе хвърлен в пандиза.

Приложението работи единствено в дните на изборите и малко преди този момент и функционалността му е да покаже кои депутати от опозиционни партии на Путин имат късмет за избиране и по този начин да не бъде разпиляван опозиционният избор. То не е долюбвано и от всички представители на опозицията, защото може да се наложи гласоподаване за “сталинист антиваксър ”, единствено тъй като има шансове. Въпреки това “Умното гласоподаване ” е метод да се “покажат зъби ” на Путин, откакто по няколко метода от началото на годината бяха лимитирани от присъединяване съвсем всички мощни опозиционни претенденти и бяха закрити съвсем всички самостоятелни медии. Това стана с оповестяването на организации и хора за “чуждестранни сътрудници ” и “нежелателни организации ”, което ограничи финансирането им и разреши задържането на доста от тях. Някои претенденти бяха хвърлени в пандиза с фабрикувани обвинявания, а други бяха спрени с бюрократични номера като оповестяване на събраните от тях подписи за подправени.

Според New York Times и Bloomberg до свалянето на приложението " Умно гласоподаване " се е стигналор откакто съветските управляващи са заплашили, че ще заведат дело против чиновниците на Гугъл в Русия. " Това приложение е нелегално в страната ни ", съобщи представителят на Путин Дмитрий Песков, представен от Франс прес. " Двете платформи бяха получили наставления ", заради което се съобразиха " с духа и буквата на закона ", добави той.

" Премахването на приложението " Навални " от платформите е неприличен акт на политическа цензура. Руското властническо държавно управление и пропагандата ще бъдат очаровани ", съобщи в Туитър Иван Жданов, шеф на организацията на Навални " Фонд за битка с корупцията ", по отношение на решението на Google и Епъл.

Препоръките за гласоподаване за претендентите с най-големи шансове на  " Умно гласоподаване " се популяризират и по всевъзможни вероятни способи. Вчера в Русия за известно време беше блокиран достъпа до облачаната услуга за текстообработка Гугъл docs, поради качени там описи. 

110 милиона имащи право на глас избират през тези три дни депутати в Държавата дума на Руската федерация. Гласува се за общо 450 депутати, които ще имат мандат от пет години. Половината от тях се избират по пропорционалната, а останалите по мажоритарната система.

Освен изборите за Държавната дума в десетки субекти на федерацията ще има районни избори. Така да вземем за пример в 9 района ще се гласоподава за висши длъжностни лица, в 39 района ще се избират депутати в локалните парламенти, а в още 3 района - Северна Осетия, Карачаево-Черкезия и Дагестан - локалните депутати ще гласоподават за регионални водачи, препоръчани от президента. В цяла Русия ще се гласоподава и за градски и общински препоръки.

Самият Путин ще гласоподава по интернет, откакто се самоизолира поради болестта от ковид на голям брой чиновници от обкръжението му. Онлайн гласуването също е подложено на критика от опозицията, а съгласно медийни следствия управляващите имат способи да фалшифицират резултатите от него, както и да виждат кой по какъв начин гласоподава.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР