В Русия има все още много смели журналисти, които са

...
В Русия има все още много смели журналисти, които са
Коментари Харесай

Руска топ журналистка избяга от Русия след заплахи от Рамзан Кадиров

В Русия има към момента доста смели публицисти, които са подготвени да дадат живота си, вадейки на показ кирливите ризи на могъщата върхушка.

Журналистката Елена Милашина, която се счита за новата Анна Политковская, е напуснала Чечня след закани за живота й.

Руският вестник " Новая газета " заяви, че е изпратил журналистката Елена Милашина отвън страната в името на нейната сигурност, откакто водачът на Чечения Рамзан Кадиров я назова предходната седмица " терористка ", съобщи Ройтерс, цитира Новини.бг.

Милашина е проверяващ кореспондент. Занимава се с нарушаванията на правата на индивида в Чечения, обитаем най-вече с мюсюлмани район, ръководен от подкрепяния от Кремъл Рамзан Кадиров. Той пристигна на власт след две кървави войни, последвали разпадането на Съветския съюз през 1991 година

В обява от 24 януари в акаунта на Кадиров в обществена мрежа Милашина и правозащитникът Игор Каляпин са разказани като терористи. Там също беше казано: " Винаги сме отстранили терористите и техните съучастници, сред тях няма разлика. "

Дмитрий Муратов от " Новая газета " стана един от носителите на Нобеловата премия за мир през октомври предходната година и посвети премията си на шестима сътрудници на вестника, които бяха убити поради работата им по откриване на нарушавания на правата на индивида и корупция.

Вестникът съобщи, че решението за преместването на Милашина е било взето, откакто тя е получила многочислени закани от " видни представители на Чеченската република ".
Изданието добавя: " Всеки ден ви описваме за това, което се случва в Русия и по света. Нашите публицисти не се опасяват да открият истината, с цел да ви я покажат.

В страна, в която управляващите непрекъснато желаят да забранят нещо, в това число да забранят да се споделя истината, би трябвало да има издания, които не престават да вършат същинска публицистика. "

Милашина, чиято предшественичка Анна Политковская беше убита наоколо до жилището ѝ в Москва през 2006 година, разяснява нощес решението да напусне Русия за известно време в изявление за телевизия " Дождь ".

" Както основният ми редактор, по този начин и моите много високопоставени източници упорстват за това и споделят, че опасността за персоналната ми сигурност е огромна. Така че ще ги послушам, макар че в действителност не обичам да върша това, не обичам такива неща ", сподели тя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР