В Русия действат близо 30 частни военни компании, въпреки че

...
В Русия действат близо 30 частни военни компании, въпреки че
Коментари Харесай

35555, батальонът Поток, Патриот: Тайните подразделения на Русия с амбиция да заменят Вагнер

В Русия работят близо 30 частни военни компании, макар че публично са неразрешени. Сега доста от тях са подготвени да се борят, с цел да запълнят празнината, оставена от изгубването на Евгений Пригожин, водач на " Вагнер ".


Ситуацията беше извънредно напрегната. Колкото повече време минаваше, толкоз повече обстановката излизаше отвън надзор. На другия завършек на света, в столицата на Съединени американски щати, известията за броя на бойците, убити от самоделни взривни устройства в Ирак, провокираха дискомфорт измежду политическия хайлайф и отвращение измежду публичното мнение. Беше належащо решение. Отговорът беше детонацията на частните военни компании (наричани ЧВК), в това число „ Blackwater “ на Ерик Принс, която стана печално известна с дейностите си в Близкия изток. Те вършеха мръсната работа, която държавното управление на Съединени американски щати не искаше да прави, и освен това - жертвите им не се брояха за военни загуби. За Вашингтон това беше добър бизнес, за акционерите на компанията също, само че за иракския народ името на военната компания е синоним на диря от опустошения, които и до през днешния ден е мъчно да се простят.

Причините и резултатите, които накараха Кремъл да употребява голяма мрежа от наемници в Украйна, не са доста разнообразни. Началото на по този начин наречената от Владимир Путин " специфична военна интервенция " не минава по проект и съветското военно управление от ден на ден осъзнава, че Украйна се съпротивлява с всички сили и че броят на бойците не е задоволителен за реализиране на поставените политически цели. Колкото по-дълго се проточва спорът, толкоз повече бойци биват убити и ранени. Москва се нуждае от пресен приток на бойци, въпреки и неконвенционални.


Резултатът беше същинска детонация на частни военни компании в страната. В Русия има към 30 паравоенни групи, разнообразни по величина, само че 70% от тях са основани след 2014 година Някои групи имат единствено няколкостотин членове и извършват функционалности по сигурността, до момента в който други имат десетки хиляди и работят като същински армии, като да вземем за пример известната група " Вагнер " на Евгений Пригожин или армията на чеченския водач Кадиров. Почти всички тези групи построяват репутацията си въз основата на голяма грубост на терен. " Сега те никнат като гъби. Войната е дело на експерти или доброволци. Това е извънредно грубо дело, което се нуждае от хора, стимулирани или от патриотични, или от стопански аргументи ", споделя генерал-майор Агостиньо Коста.

„ Редут “ или тайното поделение 35555

Една от тези групи е известна с името „ Редут “ и в действителност е скрито поделение на съветските секрети служби. Според самостоятелния съветски вестник " Новая газета " произходът на тази група води началото си от съветската намеса в Сирия, където тези наемници са били употребявани за обезпечаване на защита на обектите на " Стройтрансгаз " - строителна компания, основана от " Газпром ", която в последна сметка е купена от съветския олигарх Генадий Тимченко, някогашен сътрудник на Владимир Путин по джудо. Смята се, че милиардерът е един от главните ѝ спонсори.

Поне двама наемници от тази група бяха съдени и приети за отговорни за военни закононарушения в Харковска област в Украйна. Мъжете отвлякоха трима украински бойци, сложиха чували на главите им и вързаха ръцете им. В продължение на три дни, през които лишавали ветераните от храна и питиета, те са ги пребивали с чукове и заплашвали да отрежат елементи от телата им. Осъдени са на 11 години затвор.


В копие от контракта за тези наемници, получено от Радио Свободна Европа, се показва, че става въпрос за строителна компания, записана в град Ростов на Дон. Търговските регистри обаче демонстрират, че такава компания не съществува. Това, което съществува в контракта, е потреблението на абревиатурата " LRIPS ", която се отнася до Регионалната лаборатория за психически и обществени проучвания, скрито звено на съветската военна загадка работа ГРУ. Официално военното поделение е известно като 35555.

Тези наемници са основани в Кубинка, в Московска област, в непосредствена непосредственост до казармите на 45-а бригада на специфичните сили на Военновъздушни сили (Спецназ). Всъщност съгласно обявите за работа, оповестени онлайн от групата, всички нови членове би трябвало да са на възраст най-малко 25 години и да имат някакъв боен опит.

Тази формация изигра основна роля във войната в Украйна и е един от главните съперници на групата " Вагнер ". Заместник-директорът на съветските секрети служби, военачалник Владимир Алексеев, взема решение да сложи отпред на групата собствен родственик - Анатолий Каразий. През януари 2022 година, преди да стартира нашествието, те към този момент са вербували няколко хиляди бойци от специфичните сили и конкурентни групировки, в това число " Вагнер ". Смяташе се, че групата ще играе основна роля през първите дни на нашествието. Спекулираше се, че групата е натоварена със задачата да убие украинското политическо управление, само че това не беше по този начин.


Украинските секрети служби считат, че сега групата разполага с към 7000 наемници и е главният претендент за усвояване на няколкото хиляди опитни бойци от групата " Вагнер ", които " осиротяха " след хипотетичната гибел на Евгений Пригожин и останалите членове на управлението на групата в самолетна злополука на 24 август. Според Института за проучване на войната (ИИВ) при започване на месеца съветското министерство на защитата е съумяло да склони двама от висшите командири на " Вагнер " в Сирия да подпишат контракти с " Редут ". Американският мозъчен концерн счита, че „ Редут “ се употребява от държавното управление, с цел да се опита да поеме интервенциите на „ Вагнер “ в Африка и Близкия изток.

" Военните от групата " Вагнер " не са най-хубавите сили в Русия и скоро ще им бъде доста мъчно да оцелеят в Африка ", твърди генерал-майор Карлос Бранко.

Съществуват и други подразделения, които са свързани с групата " Редут " и за които се твърди, че получават заплати посредством нейната конструкция, само че работят независимо. Такъв е казусът с доброволческия батальон " Дон " - група доброволци от района на Донбас, които са юридически свързани с съветското министерство на защитата. Те са включени в системата от аварийни елементи на съветската войска, известни като БАРС, които на собствен ред са разпръснати из цялата окупирана територия. Ръководител на тази доброволческа единица е Александър Бородай, някогашен водач на донбаските сепаратисти, станал съветски народен представител.

Газ, пари и порнография

По време на пика на въстанието по време на войната в Ирак Съединените щати наемат минимум 100 000 наемници от разнообразни частни компании, най-голямата от които е „ Blackwater “. Тази компания, основана от някогашен член на елитните елементи на „ тюлените “, има дълбоки връзки с американските секрети служби и достъп до някои от най-ограничените групи в американското държавно управление. Тези връзки обезпечават на компанията обилно заплащане с контракти за милиони долари.

Но какво би станало, в случай че вместо да се стреми да обезпечи милионни контракти за предприемачи, които биха могли да съставляват заплаха за политическия хайлайф, държавното управление употребява личните си държавни компании за основаване на частни военни групи? Това е пътят, определен от управлението на " Газпром ", държавния колос в региона на природния газ. Компанията в никакъв случай не е признавала това, само че следствие на " Файненшъл таймс " разкри връзките на енергийната компания с най-малко два батальона, които започнаха да набират военнослужещи през август 2022 година

Една от тези групи, известна като батальон " Поток ", е формирана от някогашни експерти на " Газпром " и е част от мрежа от " полунезависими " военни елементи, които поддържат настъпателните дейности на съветската войска. Както и при американската инвазия в Ирак, тези групи разрешават на Кремъл да откри опция на потребността си от набиране на бойци, без да се постанова да стартира нова вълна на насилствена готовност. По думите на Пригожин съществуват голям брой военни охранителни единици, които работят по заповед на „ Газпром “.

А най-хубавият метод за привличане на тази работна ръка е посредством възнаграждение. Според информация, открита в уеб страницата за търсене на работа Headhunter.ru, тези компании оферират заплати 10 пъти по-високи от междинната съветска заплата. Цифрите доближават до 700 000 рубли на месец (около 9200 долара). Самите акции за набиране на личен състав също стават все по-креативни. През март предходната година „ Вагнер “ стартира да разгласява предложения за работа в порнографския уеб страница Pornhub. Всичко това се случва, до момента в който частните военни компании са публично неразрешени в Русия.

" Използването на наемници от частни компании във войната е форма на скрито набиране на личен състав. Те са част от съветската военна конструкция ", споделя генерал-майор Агостиньо Коста.

Един родолюбец и един гоблин

Някои от тези групи имат тесни връзки с политическото управление. „ Конвой “ е персоналният план на съветския губернатор на окупираната провинция Крим Сергей Аксьонов, роден в Молдова предприемач с връзки с незаконния свят, които му печелят прозвището " гоблин ". Аксьонов взема решение да сътвори военната компания в края на 2022 година Малко се знае за естеството на организацията или по какъв начин е структурирана групата, само че тя е почнала огромни акции за набиране на личен състав на Кримския полуостров и в Херсонска област. Според изявление с наемник, оповестено от уеб страницата iStories, тези мъже получават заплата от 2500 $ на месец и им е обещана земя в Крим, в случай че изпълнят едногодишен контракт.

Аксьонов не е основал групата „ Конвой “ самичък. Без да има военни знания, той е намерил човек с нужния опит. Избраният човек е един от най-близките командири на Пригожин - Константин Пикалов, индивидът, който дава отговор за интервенциите на групата " Вагнер " в Африка. Този ход може да значи, че други групи може да се насочат към доходоносните интервенции на " Вагнер " в Африка.

Но може би никоя друга група няма толкоз доста връзки с най-високите политически ешелони на Русия, колкото групата " Патриот ". Тази компания за наемничество е учредена през 2018 година и се счита, че има дълбоки връзки с министъра на защитата Сергей Шойгу, в сходство със глобите, наложени от Съединените американски щати малко след нашествието. С мотото " умри с достолепие " мнозина допускат, че тази компания е основана в отговор на възходящата известност на групата " Вагнер ". От това, което е известно за структурата на тази организация, групата " Патриот " най-вече наподобява на обичайните западни наемнически компании като " Blackwater ". Тази група е разграничена на 10 отдела, всеки от които има свои лични функционалности.

Докато служат на Кремъл, тези частни военни компании ще продължат да работят в Украйна и по света, с пагубни резултати за цивилното население, също като групата „ Blackwater “. В дълготраен проект обаче те могат да се трансфорат в проблем за Кремъл.

" Докато не се пресичат алените линии, страната няма нищо срещу тях, тъй като те са потребни. Но в случай че се намесят в политическите решения на съответните страни, те могат да бъдат закрити. Това ще зависи от хода на войната, само че с всяко проваляне на терена съветската страна губи от ден на ден надзор върху тези въоръжени групи ", счита Антон Шеховцов, шеф на Центъра за народна власт, в изявление за Евронюз. /БГНЕС

-------------------------------------------

Жоао Герейро Родригес за Си Ен Ен Португалия

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР