В Русенско се отглеждат над 100 000 прасета - голяма

...
В Русенско се отглеждат над 100 000 прасета - голяма
Коментари Харесай

Какви мерки предприемат срещу чумата по прасетата в страната?

В Русенско се отглеждат над 100 000 свине - огромна част от тях са в свинекомплексите. Там от близо два месеца дезинфектират фуража и колите. Независимо от тези ограничения, в случай че в околните обитаеми места се открие единствено едно болно прасе, ще бъдат унищожени всички, акцентира регионалният шеф на Русе. По думите му най-големите разпространители на болестта са така наречен задни дворове по селата.

Галин Григоров - регионален шеф на Русе: „ Така че единствената действителна опция към сегашния миг да спрем разпространяването в по-сериозен мащаб е да призовем всички стопани, които имат и гледат свине на територията на региона, а те са към 500-600 с близо 1000 свине, да ги заколят, да ги приберат във фризерите и да ги употребяват.
Реално животните в Русенско са повече, защото има и много нерегистрирани. От регионалната дирекция по сигурност на храните споделиха, че се правят инспекции и при съществуване на немаркирано прасе се издава наставление на притежателя да го заколи.
доктор Георги Дяков - шеф на регионалната дирекция по сигурност на храните - Русе: Ако не бъде заклано, се пристъпва към хуманното му умъртвяване и се пристъпва към неговото заличаване.
С рисковете при възможна поява на африканска чума са осведомени и частните стопани в Благоевградско. В община Кресна животновъдите подписват протоколи. Славейко Илиев е обезпокоен, тъй като с животните, които отглежда, прехранва 5-членното си семейство.
Славейко Илиев - животновъд: Ще си задържим стоката, несъмнено, няма да я унищожаваме, щото това,което сме основали, е с труд и с доста старания. 4.18 И в един даден миг на някой нещо му е хрумнало да дават някакви писма,да дават на хората, да си унищожаваме животните.Като по какъв начин да стане това, като няма потвърдено африканска чума в нашия район?
Част от рекомендациите към животновъдите са прасетата да се отглеждат в затворени пространства и да не се купуват животни без маркировка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР