В Русенска област започна пробното машинно гласуване. Едно от демоустройствата

...
В Русенска област започна пробното машинно гласуване. Едно от демоустройствата
Коментари Харесай

Възрастни русенци чакат на опашка за пробно машинно гласуване

В Русенска област стартира пробното машинно гласоподаване. Едно от демоустройствата обикаля общините, а другите две машини са ситуирани във фоайето на Пленарна зала в регионалния град. При интерес те могат да бъдат преместени и в кварталите на града. Още преди да бъдат инсталирани, русенци към този момент чакаха на опашка, с цел да ревизират дали ще се оправят с машинния избор.

Първите искащите да гласоподават пробно бяха най-вече възрастни хора.

" Няма нищо комплицирано, само че въпреки всичко за такива като мен на 90г. може да пообъркат”, показа Георги Венков.

" Искам авансово, тъй като към този момент машинното гласоподаване, което е в цялата страна, е най-демократично в целия свят, в цяла Европа и стига към този момент операции, стига към този момент тези платени вотове. Оказа се, че е доста елементарно, даже по-лесно от изтегляне от банкомат. Няма какво да се тормозим, няма какво да се опасяваме. Гласувайте на 11-и”, прикани Румяна Стоянова.

Въпреки, че не срещна проблеми в опита си да гласоподава с устройството, Енчо Петров счита, че наложителното машинно гласоподаване е дискриминационно.

" Ако гласуваме с бюлетина, ограничаваме правата на тези, дето желаят да гласоподават електронно. Ами тези, дето желаят да гласоподават с бюлетина, не се ли лимитират техните права? Говоря за тия възрастни хора, които се тормозят, кварталите, дето не знаят български”, изясни той.

" Мисля, че с повече разяснителна акция, с клипчета и в случай че в СИК ги насочват от разстояние какво да създадат, не е толкоз трудно”, разяснява ръководителят на РИК-Русе Милена Хинкова.

В Русенска област са обезпечени всички нужни материали за изборния ден, а в понеделник в Районната изборна комисия ще получат и бюлетините.

" Бюлетините ще се вадят, в случай че в секциите се появи проблем и то проблем софтуерен”, изясни Хинкова.

От РИК споделиха, че на този избор ще бъде избегнат казусът с дезинфекцията на машините, както се случи на 4 април.

" Ние категорично ще обявим на СИК, че няма да се дезинфекцират нито машините, нито картите, нито флашките. Ако някой има проблем с използването на машините, може да употребява латексови ръкавици”, добави Хинкова.

По време на образованието на секционните изборни комисии членовете са изразили терзания, че няма да могат да се оправят с обслужването на машините.

" Човекът им сподели по какъв начин се сменя ролката с хартията. Тя е планувана за 400 гласувания, промяната й не е лесна, тъй като тя е пломбирана, също имаме подготвеност при прекъсване на тока да осигурим пожарен автомобил с генератор, който да обезпечи ток”, изясни ръководителят на РИК-Русе.

Секциите в Русенска област са 324, в 292 от тях ще се гласоподава с машинни.

Репортер: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР