В Русе е обявена първа степен на опасност от заливане

...
В Русе е обявена първа степен на опасност от заливане
Коментари Харесай

В Русе е обявена първа степен на опасност от заливане на Дунав

В Русе е оповестена първа степен на заплаха от заливане на Дунав. През последните 24 часа равнището на реката се е повишило с 20 см и сега е 705 см. Това наложи и промени в плануваните поправки по брега на реката.

Русе

Първа степен „ Повишено внимание " се вкарва, когато равнището на реката е в границите сред 680 и 750 см. Засега могат да бъдат залети единствено местата без хидротехнически уреди за отбрана, само че не и брега.
Спасимир Димитров, шеф на дирекция „ Обществен ред и сигурност " в община Русе: Най-ниските сектори са местата, където няма построени защитни насипи. А там няма защитни насипи, тъй като крайбрежията са високи. Но сега шлюзовете са затворени и допускам, че тази вълна няма да стигне до оповестяване на Второто равнище, така наречен непрекъснато наблюдаване.
Според шефа на Агенцията за изследване и поддържане на река Дунав Павлин Цонев проливните дъждове у нас не са мотив за терзания.
Павлин Цонев, изп. шеф на Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав ": Водният отток на нашия сектор се въздейства от алпийската и от междинната част на река Дунав. Засега е в рамките на високи водни стоежи, тъй че в околните няколко дни допускам ще има леко задържане и в идващите 3 или 4 дни ще има и интервал на намаление водните равнища.
Въпреки това високите води на реката преустановиха градежа на новата кейова стена в града. Тя се построява по българо-румънски европроект. Дейностите са изпълнени на 40%, само че поради покачването на равнището на Дунав, ремонтът се чака да завърши чак следващата година. Вече са водени и диалози с община Гюргево за удължение на периода.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР