В румънския парламент започна специално заседание в памет на починалия

...
В румънския парламент започна специално заседание в памет на починалия
Коментари Харесай

Румънският парламент почита паметта на крал Михай

В румънския парламент стартира особено съвещание в памет на умрелия предходната седмица някогашен крал на страната Михай Първи, съобщи Аджерпрес.

" Крал Михай символизираше вярата на една преродена и свободна Румъния, към която румънците не стопираха да се стремят, и ще остане в спомените на румънския народ като един огромен общественик ", съобщи президентът Клаус Йоханис.

Президентът означи, че макар че крал Михай " е управлявал преди повече от 70 години, правилата му не принадлежат на предишното, а в противен случай - по-актуални са от всеки път ". " Михай Първи беше парламентарен монарх, който защитаваше върховенството на закона, самостоятелните права и свободи, бореше се за постоянни институции и за това разпоредбите да бъдат спазвани ", означи още президентът.

Той подсети за държавния прелом от 23 август 1944 година, когато крал Михай смъква от власт профашисткия деспот маршал Йон Антонеску, с което Румъния се включва във Втората международна война на страната Съюзниците, както и за продължителното заточение на някогашния монарх по време на комунистическия режим в Румъния.

" Наш дълг е да съхраняваме наследството на крал Михай Първи. Почитайки паметта му, всички ние имаме дълг да поддържаме една постоянна, почтена и уважавана в света Румъния, просперираща и мощна, със солидна правова страна, (...) в която никой не стои над закона ", акцентира президентът.

На днешното съвещание на двете камари на Народното събрание участва също престолонаследничката принцеса Маргарета, румънският патриарх Даниел, министър председателят Михай Тудосе, редица министри, някогашни президенти на страната, както и министри и парламентаристи от Молдова.

Крал Михай Първи умря на 96-годишна възраст в резиденцията си в Швейцария на 5 декември. Погребението ще се състои на 16 декември в град Куртя де Арджеш, където беше положено тялото и на брачната половинка му кралица Ана, която умря предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР