В Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в

...
В Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в
Коментари Харесай

Румъния строи най-голямата база на НАТО в Европа

В Румъния стартира построяването на най-голямата база на НАТО в Европа, чиято стойност ще бъде 2,5 милиарда евро, оповестява Euronews.

Мегасъоръжението ще е в окръг Констанца и ще е с размерите на дребен град върху повърхност от съвсем три хиляди хектара. Базата ще е с потенциал да приема непрекъснато до 10 хиляди бойци на НАТО и техните фамилии. Проектът на стойност 2,5 милиарда евро включва писти, въоръжени платформи, хангари за военни самолети, както и учебни заведения, детски градини, магазини и даже болница.

" Правителството отпусна 2,5 милиарда евро за този план, който ще трансформира базата в окръг Констанца в най-важното оборудване на НАТО в Европа ", оповестява Euronews.

По-рано Румъния даде " зелена светлина " за оперативно разполагане на сили на НАТО на своя територия за 2024 година при положение на съществени закани за националната сигурност на страната. Президентът на страната Клаус Йоханис е уведомил Народното събрание със надлежно писмо. Мярката ще разреши на Северноатлантическия алианс да вземе решение за бързото разполагане на взаимни оперативни сили на румънска територия при положение на неочаквана сериозна рецесия, която заплашва сигурността, националната самостоятелност и суверенитета на страната, " за бързо разрешаване на рецесията и попречване на нейната ескалация ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР