В Румъния и България затварянето на училищата заради пандемията задълбочи

...
В Румъния и България затварянето на училищата заради пандемията задълбочи
Коментари Харесай

АФП: България е изправена пред предизвикателство заради липсата на компютри в бедните семейства

В Румъния и България затварянето на учебните заведения поради пандемията задълбочи риска от изключване на хиляди деца, отбелязва Агенция Франс Прес.

В Румъния децата няма да се върнат на учебно заведение преди септември. Правителството реши, че е за предпочитане да не отваря още веднъж учебните заведения, с цел да ограничи разпространяването на вируса, предава Българска телеграфна агенция.

Събират остаряла техника в помощ на отдалеченото образование на деца от обществено слаби фамилии

"Децата в неравностойно състояние се озоваха в сериозна обстановка на маргинализация и обществена неправда. Да бъдат изключени от просветителния развой е контузия за тях ", акцентира Габриела Александреску, председателка на румънския клон на асоциацията "Спаси децата ".

Букурещ, който бе подложен на критика, че е направил отдалеченото образование наложително без да даде средства за това на учениците от небогати фамилии, даде обещание да отдели към 30 милиона евро за покупка на таблети до септември.

Според изчисленията близо 250 000 възпитаници не разполагат с механически средства, с цел да се включат в образователния развой. Според изследване на института IRES /Румънски институт за оценка и стратегии/ те най-вероятно в реалност са 900 000 или близо една трета от всички възпитаници. Асоциациите обаче не чакаха управляващите да подхващат дейности, отбелязва организацията.

В неподготвено ателие в Тимишоара /Западна Румъния/ Раду Тичиу и десетина доброволци от неправителствената организация ЕдукаТМ се занимават с купища таблети, смарт телефони и преносими компютри, които поправят и дезинфекцират, с цел да ги раздадат по-късно на небогати деца.

"Все повече хора и компании се свързват с нас, с цел да ни предложат осведомително съоръжение, което не употребяват към този момент ", споделя Тичиу.

15-годишната Мария Аваданеи най-сетне ще може да се включи в отдалеченото образование с таблет, възложен от асоциацията. "Страхувах се, че ще дублирам класа ", е споделило пред Агенция Франс Прес това момиче от семейство с шест деца от Дарова - селска община в Западна Румъния.

Майка ѝ, която е безработна от ноември, има мобилен телефон, само че "той е остарял модел ". В България, където учебните заведения също няма да бъдат отворени още веднъж преди лятото, учителят Илиян Марков върви три пъти седмично в дома на семейство Асенови, с цел да носи уроците, отпечатани на хартия, и да вземе домашните на четирите деца, записани в неговото учебно заведение в предградие на София, споделя Агенция Франс Прес.

Вълчев: Има и вид за удължение на образователната година и отсрочване на баловете

"Нямам пари, с цел да купя компютър ", изяснява майката, Божура, която се пробва колкото може да помогне на децата си, макар че самата тя е напуснала учебно заведение, откакто е приключила главно обучение.

Цветелина Андонова, учителка в с.Ръжена /Южна България/, поставя старания да успокои своите възпитаници, някои от които са загрижени за родителите си, работещи в чужбина. За да им сътвори забавление, тя е оповестила съревнование по четене: всяко дете би трябвало да направи обобщение на страниците, които е прочело предходния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР