В рубриката „Свидетел“ БиБиСи излъчи материал за бившия български премиер

...
В рубриката „Свидетел“ БиБиСи излъчи материал за бившия български премиер
Коментари Харесай

Царят: Когато видяхме руски войници, помислихме, че ще ни довършат

В рубриката „ Свидетел “ БиБиСи излъчи материал за някогашния български министър председател Симеон Сакскобургготски. В него той споделя мемоари от времето, когато му се наложило да напусне страната след 9 септември 1944 година, както и от завръщането му у нас след измененията, написа Блиц.

„ През септември 1944 година руските войски влязоха в страната. Имаше държавен прелом и по-късно пристигна моментът, в който моят чичо, другите регенти и още хора бяха екзекутирани. Тръгнахме от тази къща, в действителност, тъкмо през тази врата “, описа Симеон от двореца във Врана.

„ Качихме се на така наречен царски трен. Това, което притесняваше майка ми, беше, че забелязахме съветски бойци и ненадейно си помислихме най-лошото – че ще ни отведат някъде и ще ни довършат “, добави той.

„ Никога не сме мислели, че това ще продължи 50 години “, сподели Симеон.

„ Гледайки вести за рухването на стената (Берлинската стена – на 9 ноември 1989 година), безусловно тогава беше моментът, в който започнах да си мисля, че евентуално ще можем да забележим България още веднъж “, уточни той.

Той показа още, че при избирането му за министър-председател през 2001 година е имал доста опасения дали ще се оправи като политик. „ Самопонижих се в министър-председател, вместо да си остана с хипотетичната купа „ цар “, с цел да мога да бъда по-полезен “, съобщи Симеон.

„ За мен това беше противоположното на всичко, което са ме учили през годините – че царят не би трябвало да се бърка в директната политика. Това е нещото, което ми коства доста безсънни нощи “, добавя някогашният министър председател.

„ За поколението на татко ми, от епохи хората са се женили единствено в такива фамилии. От моето потомство нататък хората започнаха да се женят за хора отвън кралските фамилии. Това единствено по себе си демонстрира, че монархията не е нещо закостеняло, застояло и обърнато единствено към предишното “, споделя още Сакскобургготски.

По думите му, не може да се каже, че единствено едната от двете системи – монархия и република, е най-хубавата. Според него, обаче, монархията е доста по-гъвкава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР