В рубриката Парите ви на фокус с Българската фондова борса

...
В рубриката Парите ви на фокус с Българската фондова борса
Коментари Харесай

Диляна Тодорова: Да не инвестираш, крие рискове от пропуснати ползи

В рубриката " Парите ви на фокус с Българската фондова борса " през днешния ден гостува финансистът Диляна Тодорова от " Експат Капитал ", с която коментирахме събитията на финансовите пазари през седмицата.

Намираме се в турбулентен интервал, който се разказва с една-единствена дума, и тя е волатилност. Това е най-кратко и най-ясно обобщаващото разбиране освен за тази седмица, а изобщо за последните няколко месеца, сподели Тодорова. 

Според нея, постоянно е време човек да влага. Да не инвестираш, крие доста опасности и най-много рискът на пропуснатите изгоди.

 

По думите й,  изказванията на президента Джо Байдън през последната седмица са знак, че предизборната акция в Съединени американски щати към този момент е почнала и по тази причина банкрутът на банките се политизира. Няколко пъти той подчертава на думата " стрес тест “ за ликвидност, това което той пропуща, може би като политик, а като финансист се вижда, че доста от стрес тестванията стъпват на минали интервали. 

Пазарите към момента не са се успокоили след банкрута на Credit Suisse. Все още има волатилност. Хората наблюдават всяка вест и реагират на нея, в това число в нашата промишленост има асет мениджъри, които вършат дълготрайно доверително ръководство, и сме по-имунизирани към такива краткотрайни волатилности. Но има и хора, които търгуват на вести и чрез механически разбор. Те също имат лостов резултат на пазарите, излиза наяве от разбора на Тодорова.

" Основните терзания на вложителите е рецесията, банкрути на банки, паралели с рецесията от 2008 година, които съгласно мен не са настоящи и не е добре да се вършат. Едно, че интервал с интервал не си наподобява, само че и по напълно друг нещата  и се случват тук. Ако 2008 година може да се каже, че имотният пазар е повлякъл крайник към финансовата рецесия, то сега малко или доста Федералният запас (Фед), действайки нападателно, сбъдна тази обстановка ", добави финансистът и посочи, че за генезиса за банкрута и спасяването на швейцарската банка Credit Suisse се сплотяват доста тези, тук-там има  фолклор, като да вземем за пример клюки за други народи – Китай, проблеми с вложители от Саудитска Арабия. Малко или доста те са в спектъра на фолклора.

" Истината е, че Credit Suisse от дълго време имаха проблеми и се говореше в общественото пространство, че има непочтеност. Може да се види доста явен паралел в отношението, не толкоз в бизнес линията, а в отношението на мениджмънта както в районните банки в Съединени американски щати, по този начин и с Credit Suisse. Преди години се разясняват, че те имат проблеми с доклада, имаха одиторски мнения, само че в едни интервали на мощен стопански растеж някак си тази вест остана малко неглижирана. Конкретната причина сега, дано да оставим управляващите да я изяснят след това, само че също може да се каже, че става въпрос за немарливост ", сподели още Тодорова.

" Имаше вест, че вложители от Арабския свят са отказали помощ на Credit Suisse и са били допитани, в следствие индивидът, който го беше споделил това като изявление, се наложи да се отдръпна, да подаде оставка, тъй като тя беше развенчана. Сега сега доста неща притискат акцията на Credit Suisse, част от които са в областта на измислиците. Но главното нещо е в действителност проблеми, които датират от преди 4-5 години, те са при оценка, баланс и ръководство ", добави тя. 

" Тенденцията е, че хората се опасяват от криза, вложителите се опасяват от криза, клиентите на асет мениджърите се опасяват от криза. Когато виждаме всички показатели на зелена територия, риск апетитът се покачва, в това число когато всичко ни наподобява скъпо за инвестиция, се насочваме към доста по-рискови активи и сме някак си склонни да не оценяваме единиците риск, с които се товарим. Преди няколко години почти това беше картинката, риск апетитът беше доста висок, и даже най-елитният показател в Съединени американски щати S&P, най-реномираният, не беше атрактивен, изглеждаше безценен, имаше и подобен интервал. В момента хората в действителност доста, доста, доста се тормозят в криза, и тя беше отразена няколко пъти в равнищата на акциите и финансовите принадлежности. И в действителност дейностите, които започнаха Централните банки, това нападателно повдигане на лихвите, едно, че е с отсрочено деяние в стопанските системи, само че и те доведоха и до тези преоценъчни проблеми и продажби на загуба ", проучва обстановката финансистът и добави:

" Ще продължи ли покачването на лихвите – още веднъж 2 школи. Според мен в околните няколко месеца ще ги забележим за последно. Това не е магическо число, а по-скоро се води от инфлацията. Надяваме се, че тъй като има доста кръгли маси сега се водят и се разяснява ликвидното и финансово здраве на тези институции, съгласно мен си научиха урока по противен метод, и настрана, че тези внезапни, нападателни повдигания на лихвените проценти занапред стартират да дават отражение. Инфлацията бива тук-там овладяна. Стига да задържим темпа, по-скоро прогнозата за околните 6 месеца ще се укроти това ".

Относно процесите в бранша на имотният пазар в България, Тодорова сподели:  " Много вложители и строители на зелено към този момент не се наемат да подпишат контракт за закрепена сума. Т.е. в случай че си купите парцел на зелено в България, ще имате някаква първична вноска, и в следствие това е обект на коментар на каква цена де факто ще сключите договорката, като те обосновават тази незавършеност с цените на материалите, че инфлацията е доста висока, всичко непрекъснато се качва, пазарът на труда изисква наемането на от ден на ден скъпо платени служащи. Има учредения да се счита, че цените на парцелите ще паднат. Те са в действителност много надценени. В световен мащаб рецесията 2007-2008 година, тя малко или доста стартира от имотния пазар. И по тази причина хората сега си споделят, че има аргумент да създадат паралел, и че в действителност парцелите ще падат.

Тодорова акцентира, че инфлацията е магическата дума на доста политици, въпреки всичко сме сега и в акция: " Мога да кажа, че всички спекулират с думата " инфлация ". Инфлация също не е мръсна дума. Това не е част подобен огромен проблем, това е част от икономическия цикъл ".  

Централните банки ръководят лихвените проценти, с цел да ръководят по този метод и инфлацията, и стопанската система, икономическия цикъл. Поевтиняването на силата, всичко това са ограничения, които са взети авансово, и се отразяват с няколко месеца забавяне, стана ясно от разбора й.

" Очаквахме и се подготвяхме в Европа за доста тежка зима и за доста високи цени на суровините и силата, само че природата ни пощади и това нещо не се случи. Цената на природния газ сега на тържищата е доста ниска спрямо върхове, които сме виждали предходната година. Така че това не е изненада. А цените на парцелите се въздействат от напълно разнообразни неща. Относно инфлацията, доста е значимо тя да се преглежда в подтекста на една страна. Инфлацията може да е доста висока просто като цифра, само че това може да е добре за една страна, и противоположното. Много е значимо да се приспособява информацията в подтекста, тъй като тя е годна когато е прегледана в целокупност, а не просто да се спекулира с една дума, с цел да може да се реализира някаква друга цел, най-много политизирането. Икономиката е територия за финансисти и икономисти, не за политици ", сподели още Диляна Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР