В рубриката ни След новините обръщаме внимание на остарелите учебни

...
В рубриката ни След новините обръщаме внимание на остарелите учебни
Коментари Харесай

Образование в минало време: Защо в университетите продължават да се учат архаизми?

В рубриката ни " След новините " обръщаме внимание на остарелите образователни стратегии в някои дисциплини и за ученето на материал, който няма нищо общо с практиката. И още: за зубренето на остарели дефиниции, зубренето на термини, които нямат нищо общо с практиката.

Разбира се, с този материал не споделяме, че цялото висше обучение и всички преподаватели в България карат студентите да зубрят глупости. Но това, което доста отчетливо се вижда е, че даже в най-престижните университети има цели дисциплини, цялостни с такива понятия. Уж има надзор и вътрешен, и външен, само че наподобява тук-там той си остава единствено на хартия. И това не са единствените неуместни образци.

Нищо чудно студентите, които мечтаят да бъдат учители, сега да си повтарят тъкмо това. То е част от изпита им в компетентност Педагогика. И би трябвало да го назубрят дружно с дефинициите що е учене, мислене и обучение. Докато те повтарят тези фрази, в прилежащата стая един предстоящ юрист повтаря друго.



" Дефиниция на капацитет – идеалната природа на виртуалната действителност, съчетана с качествата ѝ на моделиращо средство основава преподставки за същестуване на идеални феномени в нея. Подходящо потребление на тези качества откриваме капацитет за качествена смяна в онтологията и гносеологията на идеалните феномени. Този учебник съм го минал, не си припомням съвсем нищо. Повтаряш го, научаваш го за няколко дни, когато е изпита и по-късно то ти се изтрива безусловно от системата ", споделя Яни Янков, правист.

Учил е 5 години и учебниците му подредени до стената са по-високи от междинната височина на българина. Това е добре. Но има един главен проблем.

" Ти просто зубриш материя. Най-смисленото, което беше, беше в последните години към този момент. Учим контракти, учим разнообразни класификации, какви са правата и отговорностите на двете страни, а не сме виждали един контракт по какъв начин наподобява. Не сме виждали контракт за покупко-продажба. Не сме виждали трудов контракт. - Не са ли ви карали да пишете, да се упражнявате? - Не. Трети-четвърти курс, питат ме другари по какъв начин да си записвам компания, аз не мога да му кажа нищо. Като влезнем в Съдебна зала не знаем къде да застанем. Аз по този начин се почувствах като отидох в административен съд – София. Ние си мислим, че е като по филмите общо взето ", споделя Яни Янков.

И хората от практиката виждат това.

" В момента учейки теории, които несъмнено са потребни, доста от студентите се губят в едно море от информация и до момента в който се пробват да търсят иглата, не виждат цялата купа сено. Аз персонално съм се сблъсквал доста пъти, когато студентите, това което те са възприели е снощния сериал от " Костюмари " или от " Али Макбийл ", или " Адвокатите от Бостън ". Тук би трябвало да се направи сплав сред университета и сред правосъдната система ", счита адв. Станислав Станев, адвокатска гилдия Пловдив, някогашен учител.

Университетите споделят, че обезпечават такава сплав със наложителните стажове.

" Уж наложителни, но бяха просто проформа. Отиваш, подписва ти се книжката и това е ", споделя Яни Янков.

Електронна поща – с нейна помощ потребителите огат да изпращат известия и документи от един потребителски компютър до омпютрите на един или повече консуматори.

Предаването на глас и видео по Интернет в близкото бъдеще ще спомага за доста понижаване на разноските по интернационалните връзки

Виртуалната действителност е изкуствено основана реалност, която слага потребителя в тримерно пространство, генерирано от компютър.

Емотиконите са стилизирани изображения за изложение на прочувствени положения и отошения. Емотиконите или смешните муцунки са набор от печатни знаци (обикновено едноредови), изобразяващи облик или чувсто

Студентите по публицистика през 2020 година учат и това. Учил го е Йоан, който към този момент е настоящ публицист.

" Някои неща, които се учат, са безсмислени, само че други неща са нездравословни. Трябваше да меря със сантиметър напълно безусловно публикации от вестник. Това в миналото е било един тип медиен моиторинг. То е остаряло без опция в миналото да се върне. Но това е нещо, което ми лиши три ремонти, тъй като трябваше да го върша още веднъж и още веднъж ", сподели Йоан Запрянов, публицист.

Практиката била нищожна.

" Всичко, което съм правил във факултета, е било есе или курсова работа. Дали ще вземеш нещо от по-висок курс, някой който е направил тази курсова работа или ще ползваш една курсова работа за пет разнообразни предмета – тъй като няма надзор – всичко минава. Стажовете са изцяло фиктивни и това е нещо, което в университета знаят ", добави Йоан Запрянов.

С резултат минаваме към другата компетентност - архитектура

" При нас с години върви една стратегия и тя към този момент, спъва, спъва.., ", разкри арх. Анета Славова, учител.

Казва го проектант - практик и учител.

" Първото е – би трябвало да сверим тези стратегии с водещите университети. Да се сътвори мотивация и интерес още първи и втори курс ", уточни арх. Анета Славова.

Поглеждаме програмата на един от водещите български университети в тази област. Там се вижда, че философията и спорта за един предстоящ строител или проектант са наложителни за разлика от от градското придвижване и проектирането на улици или дълготрайността на строителните материали.

" Не е добре от доста неща по малко да даваме на студентите и някак да разпиляваме един подобен капацитет и мотивация ", сподели арх. Анета Славова.

Не стига това, ами някои преподаватели задължават студентите си да зубрят формули, които от години се пресмятат единствено от компютър.

" Кому служат? Защо би трябвало да се издевателства върху студентите. Тоест не се демонстрира на студентите за какво учим този материал и по какъв начин да го използван в плановете. Практически умения – там е разковничето ", пита арх. Анета Славова.

Всеки университет дава отговор самичък за себе си. И всеки е длъжен да създаде вътрешна система за надзор. Тя обаче не може да хване всичко.

" Учебните стратегии се ревизират и управляват на всички равнища. За страдание има случаи, в които просто няма нов учебник, а има, несъмнено, преподаватели и дисциплини, по които стратегиите не са актуализирани – нито във всички университети, нито в границите на един съответен унивеситет всички преподаватели постъпват еднообразно съзнателно. Сигурен съм, че има случаи, в които това, което се преподава са някакви по-остарели познания ", съобщи проф. Анастас Герджиков, ръководител на Съвета на Ректорите.

- Искате да кажете въпреки всичко нещо остава на съвестта на някои преподаватели?

- Всичко остава на съвестта на някои преподаватели. Както и да направляваме, несъмнено, че образователните стратегии се готвят от хора, утони проф. Герджиков.

Конкуренцията сред висшите учебни заведения, обаче не е задоволителна, с цел да може системата да се самоочисти. Очевидно порокът се е скрил под различен камък, където сходни недоразумения остават с години незабелязани.

" Колективните органи страдат от безнаказаност на правилото Аз на теб, ти на мен – да не си вършим неприятно. Колективните органи би трябвало да изберат ректора или декана, той би трябвало да ги държи виновни и доста постоянно устойчивият резултат е никой никого не държи виновен ", сподели Красимир Вълчев, някогашен министър на образованието.

И в случай че студентът страда от това, пред него има една опция.

" Ние няма по какъв начин да разберем, че има проблем, до момента в който някой не се оплаче. Както и да ревизираме, колкото и да направляваме някой дали е в залата, дали лекциите са настоящи, дали учебникът, посочен в края на програмата е нов – както и да го ревизираме, в случай че има проблем, той може да ни бъде обявен единствено от студентите. И в доста случаи студентите се тормозят да създадат това. И няма никакво съображение да се тормозят, тъй като всякога, когато получим недоволство, подхващаме съответните ограничения ", изясни проф. Анастас Герджиков.

Само че в тази ситуация на Яни недоволството не се е увенчало с стремежи резултат.

Яни Янков, правист: Тъй като доста студенти са се оплаквали от тази дисциплинираност съответно и са издали тя да стане избираема – нашият изпит не мина по по този начин изключително приятния метод.

Следващото равнище на надзор е от Националната организация по оценяване и акредитация. Тя следи дали университетите обезпечават качествено обучение, дали учебниците са остарели, има ли процедура. Ако отговорите не се харесат, организацията написа оценка.

проф. Петя Кабакчиева, Национална организация за оценяване и акредитация: Пишем рекомендация и понижаваме оценката. В множеството висши учебни заведения образователните проекти и част от образователните дисциплини са много остарели.

Въпреки това оценките им са приемливи.

проф. Петя Кабакчиева: Значи по-добре е, това ни е нашата упоритост, в някакъв смисъл да не сме чак толкоз великодушни в оценяването си.

- Ама вие май сте много великодушни.

- Щедри сме. Това е проблем. Щедри сме. Така е. Признавам го.

оценките се пишат на всеки 4 години. И по този начин смяната за университетите не е незабавна.

- Не е ли бавничко?

проф. Петя Кабакчиева - Така е, бавничко е, само че това допуска запас, както допускате. И в този момент имаме проблем с експертните групи, на които не им се заплаща доста, а това е сериозна и виновна работа. И хората не се съгласяват да вървят да правят оценка сътрудниците си.



А когато въпреки всичко го вършат, се постанова комисиите ревизират килограми документи от съответния университет, с цел да потвърди, че заслужава добра оценка. Комисията гледа хартията и преценя какъв брой строга да бъде.

проф. Петя Кабакчиева: Тук всички се познаваме в дадена област, в която работим и това ми се коства, че е една от аргументите за по-високите оценки, тъй като на сътрудниците, по този начин, сърце не им дава да орежат доста други свои сътрудници.

Предстои промяна в метода, по която организацията ще прави оценка университетите. Засега обаче разпоредбите и осъществяването им остават основно на хартия.

Красимир Вълчев, някогашен министър на образованието: Имаше една доста хубава фраза на Радой Ралин: Формално видяно всичко е обикновено, обикновено видяно всичко е официално.

Дефиниция Учене. Психичен развой, който води до запазване на думи, хрумвания, обстоятелства, умствени облици или някакъв различен тип информация в човешката памет

Утре всички ще повтарят, че образованието е полезност. Формално видяно

Йоан Запрянов, публицист: През първите две години ти си казваш, че забавното следва. През последните две години си казваш по този начин или другояче съм вложил пари и време в това, по-добре да го изкарам.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР